HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

ŐszApo

2011.11.28. 23:36 Szántó Domingo

Megkaptuk a ma bemutatott (de már korábban megjelent) őszi Apokrifet, és el is olvastuk. Tam. Evellei Kata verseiért nem lelkesedem annyira, mint Szarvas Melinda, de a költő(nő) Pixel-kritikája érdekes. (A lap más írásairól később.)

1. A versek.
1. a) A borzasztó című "Chatresztelenítés" (ha ügyesebb lennék, megszavaztatnám egy online kérdőíves oldalon) első fele nem rossz, de túl van írva:
                    A postaládád mindig meglegyen
[Mondjuk ez itt, mindjárt ez elején elég gyenge fogalmazás: mintha a költő leírta volna az első szavakat, amik eszébe jutottak, ahelyett, hogy megformálta volna a mondatot. Lehet így csinálni, de akkor így is kéne folytatni - vagy tudom is én. Nekem ez a felütés mindenesetre odavetettnek tűnik, az igazi felütés helyettinek.]
                    de ha arra járok, fordulj el nyugodtan,
                    hadd legyünk egymás vakfoltjai,
                    úgyis akármerre nyúlok mostanában,

                    hajlamosak hegyben végződni a dolgok,
[Szerintem nem "úgyis akármerre", hanem "úgyis hajlamosak", de ez belefér, ha egyszer ilyen ez a vers.]
                    és falakká csukódni az ajtók,
[Szóval eddig rendben, de ez a két sor teljesen fölösleges:]
                    és tíz körömmel kaparni a téglát
                    egy idő után nem olyan nagy mulatság.

[Azt már meg se kérdezem, hogy "egy ideig" azért még nagy mulatság?]

A vers második fele szétesik ("a szőke liba" - még az első fele vége felé - elég megbocsáthatatlan), a "világhálószoba" sem nagyobb telitalálat, mint mondjuk a szerverparkőr. A szétesésre példa:
                    lásd, az érthetetlen női lélek,
                    egyszer, bár egyszer megérteném,
                    de nem tudok jobbat a közhelyeknél,
                    és hozzád nem illenek a rímek,
                    sem a komolyság, ha hozzám beszélsz,
                    s hogy szólítom a próza angyalát,
                    csak körberöhög, s elhúz más vidékre.
                    Én még itt vagyok, bár nem tudom, miért.


1. b) A "Túlélve, gúzsban" lehet, hogy másnak pl. gomolygó, nekem műkedvelősen artikulálatlan, pl. itt:
                    És hiába érzem minden új nap
                    lüktetését az egykor kék erekben,
                    hiába a húrként feszülő várakozás
                    az idegek fojtó erdejében,
                    hiába a pillanat éhesen felém
                    forduló kicsorbítatlan éle,
                    hiába a nembíromtovább,
                    ma sem lesz semmi, ma már nem lesz,
                    kezem csak ásító égre nyílik,
                    arcomon csak sós gyanta csordul

1. c) A három vers közül legrövidebb "Útravaló" második fele is ilyen kamaszosan kínlódó (az érzések legalábbis abban a zsánerben vannak megfogalmazva), de az eleje igazán jó:
                    Néha jó lenne szétszakadni
                    felém, feléd és még egyfelé,
                    ahogy a hídról is három út vezet

2. Szarvas Melinda írása a három versről
Nagyon jó ötlet, hogy egy lapban kritika jelenik meg olyan írásról, amely ugyanabban a számban szerepel, de több jót aztán nem is mondhatok a "Szavak lesznek" című szövegről. Nem az a baj, hogy Szarvas Melinda szerint nagyon jók Evellei Kata versei, hanem hogy ügyetlenül érvel a véleménye mellett. Kiírogattam néhány hevenyészett mondatot a szövegből, de kihúztam őket, mert nem akarok a kritikát író egyetemista rovására élcelődni, úgyhogy csak egy példa: "A beszélő emberi érzései és a fa mint az ő metaforája első hallásra szinte közhelyes költői képnek tűnhet, de csakis a vers elolvasása nélkül." (Hevenyészni "A szorítás alakja" című Szabó Marcell-könyvről író Tinkó Máté is tud: "A megszólalás leplezetlen önreflexiója a későbbiekben sem marad elvarratlan szál.")

3. Evellei Kata kritikája Tóth Krisztina "Pixel"-jéről
Mindjárt az elején tárgyi tévedések. Nem igaz, hogy az író "a Népszabadságban megjelent rövid írásait gyűjtötte össze", mert van, ami a Mozgó Világban, van, ami a Holmiban jelent, meg, és talán olyan is van, ami máshol. Emlékezetem szerint (elajándékoztam a kötetet egy kedves barátnőmnek) nem igaz az sem, hogy a "Vonalkód"-ban "szorosan összefűzött novellák" lettek volna, és ehhez képest már csekélység, hogy a kötet nem 2008-ban, hanem 2006-ban jelent meg. Mindezt még - ugyanabban a hasábban - egy "parányi"és egy "rövidke" súlyosbítja: csodálkozom, hogy itt nem hagytam abba.  A következő oldalon a "jelképes értékkel bíró tárgyak" között szerepel a "nyaraló", ami nemde csak annyiban tárgy, amennyiben mondjuk az Alpok is az: nem élőlény és nem fogalom. A kritika vége elég iskolás, a 68-69. oldal viszont jó (különösen az előbbi), pl.: "A kötet lehangoló képet fest sorsunkról és lehetőségeinkről: elrontott életek, kiüresedett kapcsolatok, halvaszületett kvázi-szerelmek sorakoznak az olvasó elé, olyan irgalmat nem ismerő töménységben, amely nem csupán nyomasztó, de mintegy a kötet feléhez érve már egyhangúságba fullad. (A lehangoló sorsoknak ez a tömény bemutatását nevezte Lengyel Imre Zsolt "freak show"-nak.)

+1 veress dani
A legjobb, legérettebb kritika ugyanakkor a lapban veress dani - a szerző maga írja így a nevét - informatív és okos írása. A fiatal művészetkritikus nekem igazi felfedezés volt, körül is néztem a neten: ez is jó tőle, meg ez is. Nyugodtan közölhetnék országos lapok.

Szólj hozzá!

Címkék: apokrif tóth krisztina evellei kata veress dani szarvas melinda tinkó máté

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr693420190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása