HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Kikicsodológia

2012.09.18. 11:53 Szántó Domingo

A szeptemberi Jelenkor átlagos szerzője 1965-ben született (a szórás az 1946-os Gállos Orsolyától az 1980-ban született Kővári Saroltáig terjed). A közreműködők 15%-a nő (huszonegyből három), kb. 24% (öt fő) tanít vagy tanul egyetemen vagy főiskolán (vagy tarja ezt fontosnak megjegyezni magáról).

A Műút 34. számának hasonló mutatói a következők (Dantét nem számítva).
Szerzők átlagos születési éve: 1971. (Szélső értékek: Nádasdy Ádám, 1947 - Polák Péter, 1995. Pirint Andrea nem adott meg magáról adatokat.)
Nő: 42%
Felsőoktatási kötődés: 3 fő (8%). Ez az adat különben biztos nem pontos, mert Nádasdy Ádám nem írta oda a docensségét a nacionáléjába, és legalább egy titkos egyetemista is van a közreműködők között. Az, hogy ilyen kevesen tartják fontosnak az egyetemi állást, nekem egyébként tetszik: szakmája szerint az ember germanista, nyelvész vagy költő, de nem PhD-hallgató vagy "egyetemi oktató", mert az a pillanatnyi státusza (és pláne nem docens, mert az a beosztása).

Apokrif
Születési év: 1987. (A korelnök az 1975-ös születésű Balogh Ákos, a két Benjámin az 1992-es Tóth Alexandra és Gál Soma. Papp-Für János nem adott meg születési dátumot, ellenben tudatja, hogy a Magyar Írószövetség tagja, amihez ez úton is gratulálunk.)
Ha jól számolom, a huszonegy közreműködő közül tizenhat fő (76%) egyetemista.
A nyolc női közreműködő 38%-os arányt jelent.

A Kalligramból a nyári dupla szám van kéznél.
Átlagos szül. dátum: 1971 (Szélsők: Fredinandy György, 1935 és Potozky László, 1988). Engem meglepett, hogy az érték lényegében a Műút adatával azonos. (Hat embernél nem szerepel születési dátum.)
Nő: 36%
Egyetemi/főiskolai státusz: 13 fő, 40%. (Ide számítom azokat is, akik 2012-ben végeztek, míg azt a négy szerzőt, aki megadja, hogy hol végzett, de nyilván már régebben diplomázott, nem.)

A Kalligram kis életrajzai a legváltozatosabbak. Megtudható belőlük pl., hogy a szerzők közt van "pesti divattervező kreatív tanácsadója", Stott Pilates-oktató (hol vannak a zumbások?) és ügyvezető igazgató is, illetve van, akinek életrajzából - nem feltétlenül szakmaszerűen, de rokonszenvesen - kiderül, hogy két gyermek anyja. Azért a legadekvátabbnak Márton László, Ferdinandy György, Krusovszky Dénes és Németh Gábor névjegye tűnik: születési dátum, foglalkozás (író, költő, műfordító stb.), és kész. De még az is rendben van, hogy valaki megadja, hol él, illetve ha odaírja (a szerkesztők odaírják?), hogy melyik volt a legutóbbi kötete - a Kalligramnál. Más kiadók ugyanis anatéma alá esnek: Turi Tímeáról pl. kiderül, hogy pontosan melyik irodalomtudományi doktori alprogram hallgatója a Szegedi Egyetemen, de az a csekélység nem, hogy a Magvető szerkesztője. Még jó, hogy valaki úgy is felsorolhatta a kedvenc íróit (Kosztolányi, Heltai Jenő, Lengyel Menyhért), hogy csak az egyikük tartozik a Kalligram istállójába.

Van, aki tudomásunkra hozza, hogy akadémiai doktor, egyetemi tanár, kutatócsoport-vezető, főszerkesztő, illetve, hogy mi a fő kutatási területe (ez egyetlen személy), más valaki azt, hogy két egyetemen is tanít, hogy milyen akadémiának és bizottságnak tagja, illetve elnöke, egy harmadik szerző pedig egy korábbi munkahelyét is megadja. Ezek nem feltétlenül hivalkodások, lehet, hogy a szerzőknek ez az életrajzi összefoglalójuk volt meg, és egyszerűen odaadták a lapnak. De azért furcsák.

Egy szerzőről ezt tudjuk meg: "Rosszkor, rossz helyen, félreértésből született. Apja Néma Levente, anyja Vak Homérosz. Kaleb, a Kánaánt kifürkészni küldött zsidó kém reinkarnációja. Informer. Célszemély. Álcázásképpen ír, fest, zenél, rendez, szobrant. Bármit, csak ne kelljen dolgozni. Egyforma sikerrel alakítja a Kommunizmus Kísértetét és az Amerikai Álmot. Dilettáns, parazita, osztályidegen, népellenség, pártonkívüli. WordCititzen. Hadirokkant. Művégtagra gyűjt."

Szólj hozzá!

Címkék: Kalligram Apokrif Jelenkor Műút

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr254784683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása