HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Kultuszok

2012.12.28. 22:56 Szántó Domingo

Kiről-miről szól az alábbi idézet? Hol jelent meg?

"Válságos körülmények között – a racionalitás kudarcaként – a különféle politikai közösségek gyakran alkalmaznak a múltra vonatkozó fikciókat, mítoszokat, amelyeket az adott társadalmi viszonyok fenntartására, megszüntetésére, illetve saját politikai szerepük legitimálására használnak fel. Nem más a céljuk tehát, mint a mítoszon keresztül rámutatni az egyszer már létezett múltbéli állapotra, amely sokkal elfogadhatóbb az éppen fennálló körülményeknél, így – értelemszerűen – annak visszaállítására szólítják fel a közösség tagjait. A kitűzött cél elérésében játszik szerepet a vezérkultusz. A közösség ugyanis kiemel egy személyt, a vezért, akit egyedül alkalmasnak vél arra, hogy megmutassa a válságos helyzetből kivezető utat, orvosolja az elszenvedett nemzeti traumát, visszaszerezze az elveszített nemzeti nagyságot." Majd: "a vezérkép egyik meghatározó rétege a vezér és a nemzet közötti szétszakíthatatlan köteléket fejezte ki. Eszerint a [...] kizárólag a nemzet érdekeit követi, mindenfajta politikai küzdelem felett áll, mentes minden egyéni és csoportérdektől, kizárólag a nemzet akaratát valósítja meg."

De ne kelljen új ablakot nyitni a Google-nak: a szöveg Turbucz Dávidnak a Horthy-kultuszról szóló cikksorozatából van. (A Horthy antiszemitizmusáról szóló legújabb rész még nem éles, de érdekesnek látszik, majd megveszem a Kommentárt.)

És ez kiről szól, ki írta, és hol: "Az öles szép férfiért a nők hajba kaptak az utcán. Java férfikorában - az emlékezések szerint - délig dolgozott, akkor öltözni kezdett, sötét ruhába, hófehér ingbe -, s lóversenyre ment [...]; aztán találkozott egy fekete szemű asszonnyal a Ráctemplom környékén vagy másutt, később párbajt vívott valamely aktív huszárkapitánnyal, majd kártyázott nagy tételekben"?

Bezeczky Gábornak a decemberi Jelenkorban megjelent cikke szerint a szöveget Gorcsev Ivánól írták - bár Czine Mihály irodalomtörténész jegyzi, és "A magyar irodalom története 1905-től 1919-ig" című kézikönyv Krúdy Gyuláról szóló fejezetében jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: Jelenkor Kommentár Bezeczky Gábor Turbucz Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr174985644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása