HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Csalók, játékrontók, benga

2012.12.29. 23:45 Szántó Domingo

Radnóti Sándor kritikája az eggyel korábbi És-ben olyan kedvező Vaszilij Grosszman "Élet és sors" című regényéről, hogy utána majdnem megvettem a könyvet. De aztán még időben kijózanodtam: nem ez a legsürgősebb 1110 oldal, amit el kell elolvasnom. A recenzióban - nem mellesleg - van egy rövid eszmefuttatás a kommunizmus és a nácizmus különbségéről: "az egyik esetben áthágják, meggyalázzák az eszmét, a másikban maga az eszme mélyen erkölcstelen, sőt magával az erkölcsiség eszméjével áll szemben. Az utóbbi nézet [mert van egy előbbi is, azt most nem idéztem] igaz lehet, amennyiben egyetlen szempontot veszünk figyelembe: a kommunista (és különösen a még nem hatalmon lévő) mozgalmakhoz csatlakozók motívumait. Ezért olyan sok a kommunista megtérő és ezért olyan ritka a náci. Ezért van visszatérés az egyikből, s ezért nincs a másikból." Itt az a mechanizmus jutott eszembe - bár lehet, hogy távoli az asszociáció -, amit Huizngától idézve ír le Mérő László ("Mindenki másképp egyforma"), amely szerint a csalóknak esetleg megbocsátanak, de a szabályokat teljesen felrúgó játékrontóknak sose.

Olvasom a dec. Jelenkorban Závada Péter verseit, illetve P. Simon Attila - bőséges netes hivatkozásokat tartalmazó - Závada-recenzióját. Úgy látom a hivatkozásokból, mintha lenne bizonyos fanyalgás a kötettel ("Ahol megszakad") kapcsolatban. Szerintem jók Závada versei, de néha túlspekulálja őket. A lapban közölt háromból az "Épp mi" a "Random szorongások" mondat kivételével nekem nagyon tetszik, a másik kettő kevésbé, bár pl. az "Alig észrevehető"-ben is vannak jó dolgok, pl. az, ahogy "csámpás / festőlétránk ingatag szárai között laza / a lánc". Az "Épp mi" (értsd: mikor éppen micsoda) elejét idemásolom:

A vanból előbb volt, végül örök lett.
Mikor valaki meghal, mások éppen röhögnek.
Mikor mása stáblista megy, én akkor kezdek félni.
Az ember nem tud nem magáról beszélni.

Ha jól értem, a versekkel kevésbé elégedett kritikusoknak főleg az a bajuk, hogy ezekben Závada "Akkezdet Phiai"-s produkciójához képest kevésbé van benne a benga. Urfi Péter ezt így fejezi ki: "A dalok kortársi nyelve helyett múlt századi poétikát kapunk, az olykor gyomorforgató szexizmus helyett olykor émelyítő érzelgősséget." A kimutatható elődök közt a kritikus Parti Nagy Lajost és Varró Dánielt említi (zárójelben: szerinte V.D.-é "nem nagy költészet" - szerintem nem kisebb, mint P.N.L.-é), de még egy név kívánkozik ide. Ha a szem költőileg jól kiaknázható, nagyon eredeti érzékenysége mellé odavesszük a súlyos érzelmek könnyed ábrázolása iránti fogékonyságot (pl. - mindkettő az egyben -: "nagy, táskásra sírt ég"), és hogy a jobb "szomorú" verseken is látszik a tehetséges megcsinálni tudás elemi öröme, akkor akár azt is mondhatnám, hogy van valami Závada Péterben, amitől kissé olyan, mint egy fiú Tóth Krisztina. (Főleg az "Őszi kabátlobogás" című első és a következő egy-két kötetre gondolok.)

Most látom, hogy k. kabai lóránt belinkelte a twitteren ezt itt. A színtiszta hülyeség olajfoltszerűen szivárványos kiáradása.

1 komment

Címkék: k. kabai lóránt Parti Nagy Lajos Varró Dániel Tóth Krisztina Jelenkor Závada Péter Urfi Péter P. Simon Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr924987107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tyder (törölt) 2012.12.30. 13:26:22

amúgy ez Radnótinak nem saját gondolata, hanem a Kertész Imre egyik esszéjéből vette/írta át. (most nem keresem elő, de a nácizmus- kommunizmus a tematika. talán valahol még az is megvan a neten, ahogy felolvassa azt az esszét. vagy a rádióban hallottam...)
süti beállítások módosítása