HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

A színes eminenciás

2011.06.06. 23:09 Szántó Domingo

Az Ókor legújabb száma részletesen foglalkozik Horatiusszal. Hegyi W. György cikkének két bekezdése feltűnt az Irodalmi Jelen oldalán is. A cikk nagyon érdekes. Aki eddig nem tudta volna, hogy Maecenas, Horatius barátja és pártfogója nemcsak mecénás volt - mondjuk Augustusnak valamiféle kultuszminisztere -, hanem annál sokkal több - modern párhuzamoknál maradva: talán valamiféle consiglieréje, mint Michaelnek Tom (balra), vagy kabinetfőnöke, mint Bartlet elnöknek Leo McGarry (jobbra) -, annak ezentúl nincs mentsége.

Milyen ember volt? A cikkből kirajzolódó figura (kivételes diplomácia érzék, a nőiességig elpuhult külsőségek, illetve egyrészt etruszk királyi ősök, másrészt viszonylag alacsony társadalmi rang a római eliten belül) olyan, mintha Nixon és Ford külügyminisztere Elton John lett volna (igaz, Kissinger képességeivel és cinizmusával).

A cikknek se az eleje, se a vége nincs fenn az oldalon - voltaképp a közepe sincs -, úgyhogy ezek közül legalább a végét idemásolom. Aki többet akar, vegye meg a lapot (1600 Ft-ba kerül, mint valami extrasznob életmódmagazin), vagy várja meg, míg felteszik a cikket az Ókor oldalára.

Szóval a vége: "Maecenas a polgárháborúk világához tartozott, képességei, ambíciói, habitusa a rendkívüli helyzetek megoldásához, önálló cselekvéshez illettek. Egy széteső és valami új születését ígérő világban, úgy tűnik, elemében volt. De — mint tudjuk — Augustus új rezsimje a köztársaság végének utált, kényelmetlen tógáját vette vissza magára: a helyreállított res publicában már újfent nem lehetett leengedett tunikában intézkedni."

Szólj hozzá!

Címkék: ókor hegyi w györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr632963250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása