HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások
  • vargarockzsolt: "kíváncsi vagyok, mikor készül film Tóth Krisztina-prózából, mert nagyon alkalmasnak látszik rá" M... (2015.03.12. 21:36) Testtörténetek
  • vargarockzsolt: "az ilyesmi többnyire érdekes, ha éppen nem dögunalmas" - ez talán nem jelentős, de maradandó (2015.03.12. 21:16) Kritikuskritka

Linkblog

Eszem-iszom

2011.06.24. 10:00 Szántó Domingo

Nem folyóirat, hanem két könyv.

1. Bortank. Új recept azoknak, akik naprakészek akarnak lenni a világ boraiból. Végy egy egy kiló és tizenöt dekás könyvet, forgasd figyelmesen, dolgozd fel lassan, majd érleld, amit lepároltál belőle. Mészáros Gabriella és Sánta Zoltán frissen megjelent kötetét akár a külföldi borok (és párlatok) bibliájának is nevezhetnénk. Annál is inkább, mert amikor egy közvetlen modorú ismeretlen meglátta, hogy a sötét borítójú, nagy könyvet egy öltönyös ember lapozgatja az utcán, így szólította meg: „Prédikálsz?” („Igen, de vigyázz: bort” – mutattam a „Bortankönyv” címlapját.) Mészáros Gabriellát nem kell bemutatni borismerőknek: nő a borszakírásra még nem volt ilyen hatással Magyarországon. Vagy tizenöt évig Rohály Gáborral együtt szerkesztették a hazai borízlésformálásban meghatározó Borkalauzt. És bár a zsebkönyv mára – elsősorban az internet újundok borblogjainak köszönhetően –, úgy tűnik, betöltötte hivatását, MG nem ül a babérjain. A "Bortankönyv" - ahogy jeleztem - jó nagy, akár „Bortank” is lehetne a címe. Megmértem az éleit: a kötet kiterjedése valamelyest meghaladja agyunk átlagosan 1350 köbcentiméteres térfogatát. És tényleg több van benne, mint ami fejben elfér. Ennek ellenére mégse száraz (természetesen nem is édes!), épp ellenkezőleg: igazán olvasmányos formában, személyes kiszólásokat sem nélkülöző stílusban vezet be a borok és mellesleg a párlatok világába. És a margón nagy hely van a jegyzeteknek, tankönyvről szóval ez sem utolsó szempont.

2. A konyha nyelve. Tavaly az egyik ötcsillagos budapesti szálloda francia séfjével beszélgettem, nagyon szidta a húsdarabolás szerinte kártékony magyar módját. „A magyar hentes másodszor is megöli az állatot” – mondta. De akkor hogy kell darabolni? Ekkor elővette a Larousse Gastronomique-ot, mert „abban minden benne van”. És tényleg. „Alapanyagok, terminológia, alapreceptek – lelkendezett. – Vagy itt vannak az almafajták: hogy hol teremnek, mikor érnek, milyen a formájuk, mire valók, és ugyanez a körtékkel, de természetesen szerepeknek benne receptek – például benne van a gulyás is! –, és persze a különböző állatok helyes bontása…” Aki csak annyit tud, hogy melyik végén kell megfogni a fakanalat, ezt a könyvet, ami nemrég magyarul is megjelent, az is olyan haszonnal és élvezettel forgathatja, mint akik álmukból felébresztve is tudnak mangalicapofát konfitálni. Kár, hogy jó drága. (Váncsa István - ellenvéleményt feltételező - megjegyzése a könyvről itt. A kofta szóra kell rákeresni.) Ja, és a magyar fordítás szerkesztőjeként hátul Luca Anna van feltüntetve, akit - vagy valaki mást ezen a néven? - nagyon-nagyon keveset író, de jó, józan, fanyar hangú költőnek ismerek. Lásd pl. a "Belső erdő"-t, az oldal alján.)

Szólj hozzá!

Címkék: rohály gábor mészáros gabriella bortankönyv sánta zoltán luca anna

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr263010711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.