HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Mennyi az annyi? Irodalmi sikermatek

2011.07.01. 15:57 Szántó Domingo

"Minimum tizenegyes" címmel a Magyar Narancs időről időre irodalmi sikerlistát állít össze, kb. huszonöt ember szavazata alapján. Az első lista 2008-ban jelent meg. A sorrend úgy áll össze, hogy a felkértek négy könyvet neveznek meg, választásaikat sorrendben 15, 10, 6, illetve 3 ponttal honorálva.

A kezdetektől fogva érdekelt, hogy milyen szavazatok állhatnak a végeredmény mögött, de csak most jutott eszembe, hogy utánaszámoljak. (Az volt a gyanúm, hogy a népes zsűri tagjainak egyes szavazatai egészen az eltűnésig feloldódnak a végeredményben, vagyis elég frusztráló dolog lehet voksolni, mert ha az ember nem szavaz a többiekkel egy irányba, lényegében elvesznek a pontjai.)

A legutóbbi ilyen lista a június 2-ai lapban jelent meg, ahol az utolsó (12.) helyen álló könyv 16 pontot szerzett. Ez a szám kétféleképpen jöhetett ki: 15 pontot nem kaphatott (mert akkor honnan a plusz 1 a 16-hoz?), és tisztán 6 vagy 3 pontokat sem adhattak neki, mert a 16 nem osztható hárommal. Vagyis van benne egy 10-es. A maradék pedig eszerint egy darab 6-os vagy két 3-as. Ami azt jelenti, hogy elég egy könyv listára kerüléséhez, hogy a huszonöt szavazó közül egyetlenegy a második, még egy pedig a harmadik (vagy kettő a negyedik) helyen említse. Vagyis:
1 második hely
1 harmadik hely
vagy
1 második hely
2 negyedik hely

A 10. helyezett kötet 23 pontot kapott, ez az eredmény - továbbra is szem előtt tartva, hogy csak 15, 10, 6 és 3 pont adható -, ha nem tévedek, csakis úgy jöhetett ki, hogy ketten a második helyre tették, egyvalaki pedig a negyedikre.
2 második hely
1 negyedik hely

Még a 6. helyezett (ez már viszonylag előkelő hely, a középmezőny felső része) 29 pontját próbálom megfejteni, a fölött már túl sok a lehetséges megoldás.
* Első helyre nem tette senki, mert akkor a 15 pont mellé 14 hiányozna, az pedig nem rakható össze a rendelkezésre álló pontszámokból.
* Ha valaki második helyre sorolta a listáján (10) pont, akkor még 19 hiányzik. Ez csak kétféleképpen jöhet össze: 10+6+3 vagy 10+3+3+3. Vagyis:
2 második hely
1 harmadik hely
2 negyedik hely

vagy
2 második hely
3 negyedik hely

A gyanúm tehát, hogy egy ember ízlése szükségszerűen elvész a közösben (kivéve ha azzal nagyjából azonos), nem igazolódott. Sőt, a fenti számolgatásokból az derül ki, hogy ha valaki első helyre tesz egy könyvet (15 pont), amit még valaki felvesz a listájára (minimum 3 pont), akkor a könyv bekerül a végső rangsorba. (Jó, nem mindig elég a listára kerüléshez a 16 pont, az első alkalommal pl. ehhez 28 pont kellett - csakhogy akkor öttel többen is szavaztak.)

A lista jelenleg huszonöt ember szavazatai alapján áll össze, ehhez képest meglepően alacsonynak látom a küszöböt. Vagyis pl. azt, hogy elég egy könyv középmezőnybe való kerüléséhez, ha öt ember (az összes szavazó egyötöde) második vagy harmadik helyre teszi. Az az érzésem, hogy értelmesebb eredmény születne, ha nem volna megkötve a szavazók keze, és a négy-négy általuk megjelölt könyvnek egytől tízig (vagy egytől ötig, vagy egytől százig, mindegy) akárhány pontot adhatnának. Bár lehet, hogy ez meg más kérdéseket vetne fel.

Végül - puszta érdekességként - idemásolom az első (2008-as) és a legutóbbi szavazók listáját, ha volt a változásokról szó a lapban, kérem, valaki linkelje be kommentben. (Azt pl. magam is tudom, hogy Dunajcsik Mátyás elszegődött egy kiadóhoz, Menyhért Anna pedig elkezdett verseket publikálni, és így összeférhetetlenek lettek.)

2008 (vastag betűvel azok, akik már nem szavaznak, vagy legalábbis legutóbb nem szavaztak):
Ambrus Judit, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Bojtár Endre, Darabos Enikő, Dunajcsik Mátyás, Ferencz Győző, Földényi F. László, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Jenei László, k. kabai lóránt, Kádár Judit, Kálmán C. György, Károlyi Csaba, Keresztesi József, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Lapis József, László Ferenc, Margócsy István, Menyhért Anna, Németh Gábor, Németh Zoltán, Pallag Zoltán, Radics Viktória, Radnóti Sándor, Urfi Péter, Vári György. (16 fő legutóbb is szavazott, 14 nem.)

2011 (vastag betűvel azok, akik 2008-ban még nem voltak benne a zsűriben):
Ambrus Judit, Bazsányi Sándor, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Benedek Anna, Bojtár Endre, Csáki Márton, Darvasi Ferenc, Faragó Kornélia, Gács Anna, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Kálmán C. György, Kiss Noémi, k. kabai lóránt, Krusovszky Dénes, Lapis József, László Ferenc, Margócsy István, Németh Zoltán, Selyem Zsuzsa, Szegő János, Tarján Tamás, Urfi Péter. (10 fő nem volt benne az induló, 2008-as körben.)

Szólj hozzá!

Címkék: magyar narancs

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr773030447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása