HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Sajtó, hibák, Weöres, madzag

2013.06.25. 23:45 Szántó Domingo

Megvettem az új Weöres-könyvet, az Elhagyott verseket. Steinert Ágota gyűjtötte össze és rendezte sajtó alá a sorozatnak ezt az új kötetét is, de úgy látszik,a végére elfogyott az idő, mert ahhoz képest, hogy csak bele-beleolvasok, túl sok a sajtóhiba. Pl. Kis, modern irodalomtörténet, 195. o., 3. sor: "A fellépésekor elmegetegnek titulált és ma a legkorhadtabb akadémiák által elismert költő"; Évának, 249. oldal, 2 sor: "belekövülnék én e pillnatba"; A müncheni olimpiászra c., disztichonban írt vers első sora így szerepel a könyvben: "Ötgyűrűverseny! Az emberiség játékszere voltál", de ha ez ember megpróbálja elskandálni a hexametert, a sor közepe felé rájön, hogy csak úgy jön ki, ha az első szót – ami egyébként igazi telitalálat – dunántúliasan, Weöres kiejtésének megfelelően "Ötgyürüverseny"-nek olvassa. A [Kiegészítés a Magyar etűdökhöz] c. darabokban olvasható (381. o.) ez a strófa: "Van nekem egy kerek tükröm, / a keretén tulipán, / ottan szokta feszegetni / hajamat a jó anyám." Ha nem volna a többi sajtóhiba, nem gyanakodnék, hogy "feszegetni" helyett nem "festegetni" áll-e a kéziratban (bár az egyszerűbb olvasat volna, úgyhogy az meg azért gyanús), de így igen. Ahogy azt sem tudom, hogy az In memoriam Janii Pannonii címben (652. o.) a hibás "Janii" alak (a helyes  bár tényleg furcsa  "Jani" helyett)  Weöres vagy a szövegkiadó hibája-e.

A Nők Lapjában Vig György írt Weöres Sándorról egy elég gyenge cikket, talán csak az menti, hogy  ahogy látom  mintha a nőkre kellet volna kihegyezve lennie, márpedig erről a témáról nem mondható, hogy a weöresi életmű kulcsa lenne. Emellett Vig  vagy a korrektor  Baumgartnernek nevezi a híres díjat, Baumgarten helyett.

A lap utolsó oldalán, a 10 kérdés című interjúban Cserna-Szabó András nyilatkozik, és a portrén jól látszik, hogy a Hévíz új, Weöres-számát tartja a kezében. A Hévíz Háy Jánostól közölt szerintem elég iskolás pályaképet Weöresről, amelyben Vas István nevét kétszer is Vassnak írják. "A mai olvasó sokszor hajlamos Weörest a vékonyka hangja, apró termete miatt olyannak látni, aki tulajdonképpen örök sérüléseket hordoz magán, először, hogy kiesett az anyaölből, aztán, hogy nem járhatott oviba"  írja Háy, szerintem meglehetősen alaptalanul.  Aztán, hogy a Tapéta és árnyék "az életmű egyik fénypontja" lenne? (Talán Tandori szerint is az, [a tapéta szóra kell keresni az oldalon] de engem nem győz meg. Az "Egyszerre két este van" négysoros   az "árnyék"  az Elhagyott versekben is szerepel, az [Ami a Rongyszőnyeg II-ből kimaradt] című három kis darab egyike, ebben a formában elég jelentéktelen.) "Elismerések jobbról, balról, közönségtől, hivataloktól, de a szakmában mégsem vált teljesen otthonossá" - ez utóbbit meg hogy érti Háy? "A fanyalgók legtöbbször a túlduzzadt és heterogén életműre panaszkodnak"  Weöresön fanyalogni? És e fanyalgókat idézni? (Esterházy írja, hogy Thomas Mann-nal kapcsolatban nem lehet nívósan fanyalogni. Azt hiszem, a Weöres-fanyalgás ugyanaz a paradigma.)

***

Nem tudtam, hogy Weöres a virtuozitásig hosszú csacsipacsikat  nagyszerű ötlettel  madzagrímnek nevezte. A "Hő-kebelű Lidi óta / Hőke belül idióta" sorpárnak  457. o.  én egy hosszabb változatát ismertem: "Aj, e nő-kebelű Lidi óta / a Jenőke belül idióta."

2 komment

Címkék: Weöres Sándor Nők Lapja Hévíz Háy János Cserna-Szabó András Steinert Ágota Vig György

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr855378117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Korogi24 2013.06.26. 11:39:23

Elképesztő a szerkesztés, olvasószerkesztés hiánya a magyar könyvkiadásban, sajtóban. Nem tudnak a kiadók megfizetni egy olvasószerkesztőt vagy legalább megkérni 2-3 értelmesebb embert nyomtatás előtt, hogy olvassák el a művet és jelöljék be, ami szerintük hibás?? Az igénytelenség botrányos.

exterminador 2021.11.09. 21:45:43

Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni?
Nana.
süti beállítások módosítása