HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Szerencsére

2014.01.10. 11:15 Szántó Domingo

A Facebookon (ott vagyunk) szólt hozzá e blog ismerős(/j)e, Varga Zsolt a kettővel ezelőtti bejegyzéshez: "(...), de mintha aludna a blog. Szerencsére itt van például a Tiszatáj online". Úgyhogy odakattintottam. Ayhan Gökhan szemlézi a decemberi Kalligramot, Holmit, illetve a Műutat (nem a legutóbbi, lepkés számot, hanem a .hu-t). A reflexiók néhol nagyon elevenek, néhol kevésbé. Ez pl. nagyon jó: "A Holmi kiemelt pozíciója az irodalmi lapok közt mindmáig vitathatatlan, s marad is az, még ha néha olyan szövegeket hoz [is] le a lap, amiket egy nyugdíjas magyartanár írt unalmában Petőfi Sándor verseinek elemzése közben." Szerintem ugyanakkor az nem elég, hogy "Boldogan ajánlom" + cím. Ha valami boldoggá teszi a szemlézőt, avasson be a boldogsága okaiba.

Mert pl. Szántó Piroska Holmi-beli levelei között van egy önkarikatúra: érdekes látni, hogy a festőnő egy-két vonallal hogy ragadja meg a saját hegyes orrát, kissé csapott állát, táskás szemét. Persze minden jó karikatúra ilyenekért jó, de épp erről van szó: ez most egy jó karikatúra. Aztán az is érdekes, ahogy kiderül: a hirtelen utcai rosszulléttől való félelme miatt Szántó Piroska különösen ügyelt rá, hogy ne legyen lyukas a harisnyája  mert az hogy venné ki magát, ha egy orvos így látná. Ez a mozzanat nagyon jól illusztrálja Lukácsy András emlékezésének azt a felvetését, hogy a szegény családból származó Sz.P. mindig bizonyos "minősített viszony"-ban volt a dzsentri vagy polgári famíliák sarjaival Szabó Magdától Görgey Gáboron át nem is tudom, Nemes Nagyig, akiknek a harisnyaéthoszába szerintem aligha fért, illetve fér bele (bár Görgeyéről nem mernék nyilatkozni), hogy az esetleges lyukakra a doktor előtti pironkodás összefüggésében gondoljanak.

Nádasdy verse tényleg remek, de érdemes kiemelni a kísérteties zárlatot: "Ijesztő lesz, ó, ijesztő a század, / és nem jó ez, hogy sokat nevetek." Illetve érdekes a versben a sok (5) "ó" közbevetés, ami eleinte olyan, mintha csak azért lenne ott, hogy kijöjjön a versmérték, de látszik, hogy szinte mindig más hangsúllyal kell ejteni, végül pedig ráerősít a befejezés kísértetiességére.

Érdemes észrevenni, hogy Nádasdy verse mellé nemcsak Csehy Zoltán tanulmánya van odaszerkesztve (egyszerűen nem tudom megszokni a "homoszociális" szót: viccesnek érzem pl. a vécéről azt mondani, hogy "homoszociális tér". De ha továbbgondoljuk a dolgot, termékeny következtetésre juthatunk, megállapítva, hogy a vécén belül a fülke egyrészt már csak alig tér, másrészt többnyire monoszociális), szóval hogy Bárdos László Nádadsy versét követő (különben a testről szóló) versének teljesen ugyanaz a versmértéke, mint a Nádasdyénak.

Babiczkynak inkább a második verse jó ("Féltelek, ahogy az időt féltik / az életre gyorsak"), az első képei elég közhelyesek (fa, gyökerek, ujjak, kiszáradt patakmeder, kút, gyom), de azért ezt a verset is túllendíti a közölhetőségi határon ez a néhány sor: "Sérült birkáját a pásztor / valahol itt verte agyon, // s valahol itt nyögött férfi / alatt először a szomszéd / lány."  Follinus Annától az "Egy buborékfújó kisgyerekre" című vers tényleg meglepően giccses, a "ringó" szappanbuborék "ezeregyszín köpenye" meg a párnából kihulló "lágy toll" jó időre kielégíti a legszentimentálisabb olvasó negédigényét is. (Follinus Anna első, szintén nem túl bravúros versének hangulata – pl. ez a kép: "a csonthéjjá keményedett csönd" egyébként nem idegen Babiczky első versétől, ez talán megmagyarázza, hogy miért szerepeknek egymás mellett. A nem túl bravúrost pedig arra értem, hogy túl van bonyolítva: a csonthájjá keményedett csönd mellett isten, a "tér nélküli mondatok hálója" meg "verssé kényszerített képek" is vannak benne, illetve egy ilyen magyartalan mondat: "Előre tudja, hol menekülnél, / s ott vár a fala kezdettől fogva" ahol is a hol helyett alighanem "merre " kéne hogy szerepeljen.)

Érdekes, hogy Ayhan Gökhan nem ír semmit Bán Zoltán András "Keserű"-jéről de hát a szöveg harminc oldal: tényleg tovább tart elolvasni, mint a Műút honlapján nézegetni Tandori-skicceket. (Ez a rosszmájú megjegyzés messzemenően önkritikus is!) Azt már kevésbé vélem érteni, hogy Ayhan miért megy el Balogh Attilának a cigányságot is érintő, nagyon érdekes verse mellett, amelybe nem kisebb dolog is megtörténik, mint a céklaevés utáni bordó levű széklet irodalmi debütálása. A vers annál is érdekesebb, mert nemrég szintén a Tiszatáj online-on volt szó "sokféle lap sokféle verseszményé"-ről, amivel kapcsolatban Szegő János úgy fogalmazott, hogy „a Műúttól a Holmi, mint Makó Jeruzsálemtől”. Szerintem ez a Balogh-vers – némi slames túldíszítettségtől eltekintve simán jöhetett volna Műútban is. Az eggyel kisebb sorszámú (Numero XXXVII) verset itt lehet meghallgatni a szerző előadásában, az szerintem nem olyan jó (talán 1:34-től), itt olvasható egy jobb, de a Holmi-beli tűnik felfedezésszerűen! a legjobbnak.

Most kell anyámnak a gép, úgyhogy már csak annyit: a Tandori-születsénapról megemlékező folyóiratok versenyét azért szerintem a tiszatájas lapszemlében említetlen 2000 nyerte. (A decemberi Kalligramnál pedig még én nem tartok.)

Szólj hozzá!

Címkék: 2000 Ayhan Gökhan Bán Zoltán András Kalligram Szegő János Csehy Zoltán Műút Holmi Nádasdy Ádám Balogh Attila Babiczky Tibor Tiszatáj Online Follinus Anna Bárdos László Lukácsy András

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr265750028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása