HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

"Véjkony jégen a giccses Máraival"

2011.10.05. 11:16 Szántó Domingo

Az augusztusi Kassai Figyelőben (korábbi számok itt) Balassa Zoltán a fenti címmel vitacikket írt Peter Macsovszy műfordítónak a szlovák Romboid folyóirat júniusi számában megjelent cikkére. Macsovszky szerint "A gyertyák csonkig égnek" giccses. Szerintem is. Nem hinném, hogy arról van szó, amit Balassa ír, mármint hogy "a dadogós po-postmodern ember nem tud mit kezdeni az abszolút értékekkel, mert az ő horizontján már csak hullócsillagok cikáznak". A mondatról a középiskolai  biológiadolgozatok relációanalízisének terminológiájával azt is mondhatnám: hamis, hamis, nincs összefüggés.

Szóval "A gyertyák csonkig égnek" szerintem is giccses, de főleg vontatott és kulisszahasogató, és ezen a véleményemen az se változtat, ha ehhez "Fried István irodalomtörténésznek lesz néhány keresetlen szava".  Márai túlságosan a saját hatása alatt ekkoriban.

Macsovszky szlovákul megjelent írásából ezt idézi Balassa: "Az én tisztán magánvéleményem szerint, éppen e két könyvnek a népszerűsége - tehát a Füveskönyvé [két szó] és a Gyertyák csonkig égnek [helyesen: A gyertyák...] c. regényé - csupán (és továbbra [is?]) arról tanúskodik, milyen keveset tud a világ (és milyen keveset Szlovákia) a magyar irodalomról." Majd azt, hogy a "Füves könyv" Szlovákiában a naiv-régimódi (patriarchális-polgári, moralizáló), kioktató hangja miatt lesz népszerű. Szerintem ebben van valami: itthon is azért népszerű oly széles körben. De azért nem kéne elfelejteni, hogy Márai ezt a befelé forduló könyvét 1943-ban írta, amikor a polgári, moralizáló és régimódi dolgok értéket és egyfajta menedéket jelentettek a külvilág "új módijával" szemben. Ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ma mindenki úgy tudná vagy úgy tartozna olvasni a könyvet, mint a német megszállás előtt egy évvel.

Macsovszky kifigurázza Márai stílusát, de azt hiszem, a kipécézett mondattal kapcsolatban Balassának van igaza. "Ebédközben nyugtalanul pislogott, lefogyott, keveset evett, sokat pipázott és krákogott" - ez az adott helyen tényleg nem azt jelenti, hogy a szereplő ebéd közben fogyott le, hanem hogy újabban olyan tüneteket produkált, mint az ebéd közbeni nyugtalan pislogás, a fogyás, az étvágytalanság, a fokozott dohányzás és a krákogás.

Macsovszkynak a másik mondattal kapcsolatban is észre kellett volna vennie, hogy az nem "eredetileg hibásan hangzó", hanem egyszerűen nyomdahiba van benne: "szépen mintájú keble" - ilyet nem hogy Márai, de senki magyar ember le nem ír.

A "csattogó cipővel kopogva botorkált a kongó deszkákon" szintén nem (vagy nem csak) "Máraira jellemző szócsődület", hanem érdekes ritmikájú mondat, szinte keringős háromnegyedben szól: "egykéthá-egykéthá-csattogó-cipővel-kopogva-botorkált".

Szóval, ha már - a magyarul és szlovákul is alkotó - Macsovszkynak az az eredeti ötlete támadt, hogy szlovákul marasztalja el szlovák olvasóknak Márai két divatos művét, akkor elegánsabb lenne, ha ezzel egyidejűleg egy-két sokkal jobb, de kevésbé ismert könyvére is felhívná a figyelmet (címek a szerkesztőségben). Balassának pedig - akinek tehát részben igaza van, részben nincs - szerintem ilyen esetben nem dohogva hazabeszélni kellene a magyar nyelvű Kassai Figyelőben, hanem írni egy szellemes cikket szlovákul a Romboidnak. Nem?

Szólj hozzá!

Címkék: márai sándor peter macsovszky balassa zoltán kassai figyelő romboid fried istván

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr993279714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása