HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

A kistelepülés perifériáján időszakos nyitva tartású vendéglátó-ipari egység

2011.02.23. 13:16 Szántó Domingo

Avagy: "Falu végén kurta kocsma". Tegnap este a Kossuthon Balázs Géza beszélt az élményközpontú nyelvtanoktatásról. A példája Minya Károly gyakorlata volt, aki tanítványaival hivatalos nyelvezetre ültette át a "Falu végén kurta kocsmá"-t. Ameddig hallottam, nagyon szellemes volt, eltekintve attól, hogy a "cigány"-t egyszerűen "etnikum"-nak fordították, ami ebben a formában minden, csak nem hivatalos. A neten nem találtam a szöveget, úgyhogy írtam valamit helyette (az első szavakra nagyjából emlékeztem). Ez lett belőle:

A kistelepülés perifériáján időszakos nyitva tartású vendéglátó-ipari egység üzemel. Közvetlenül a folyóparton áll, olyan közelségben a vízhez, hogy annak felszínén nappali látási viszonyok között megfigyelhető lenne az épület tükörképe.

A nap azonban már a horizont alá süllyedt, a környezet zajszintje a nullához közelít. Az átkelőhajó sincs használatban, szakszerűen rögzítették, rajta sem fény-, sem hangjelenségek nem észlelhetők.

A vendéglátó-ipari egység zajszintje azonban nem csekély! Húros hangszerén nagy intenzitással dolgozik ütői segítségével egy muzsikus. A fiatal, nőtlen férfiak olyan emelt hangon nyilvánulnak meg, hogy a jelenség hatására csaknem rezgésbe jönnek a nyílászárók:

„Tisztelt üzletvezető asszony! Megrendelem hordóinak tartalmából a legkiválóbb minőségű tételt, kérem, szolgálja fel legrégebbi évjáratú, egyszersmind legmagasabb alkoholtartalommal rendelkező borát.

Kedves roma származású zeneművész, kérem, ne kímélje hangszerét: szívesen mutatnék be mozgásművészeti előadást. A művelet során sem az anyagi, sem a pszichológiai vonzatokra nem kívánok tekintettel lenni.”

A nyílászáró üvege egy, az épületen kívül álló személy kezének fizikai behatására hangot bocsát ki: „A környező földterületek tulajdonosa nyugovóra tért, ezért ezúton szólítja fel Önöket arra, hogy tegyenek lépéseket a hangerő mérséklésének irányában.”

„Munkáltatói jogai gyakorlójának szempontjaira a legcsekélyebb mértékben sem kívánok tekintettel lenni, Önt pedig a leghatározottabban felszólítom a helyiség elhagyására. Kedves roma származású zeneművész, kérem, hogy dacára az előbb elhangzott felszólításnak fokozza hangszeres tevékenységének intenzitását; munkája ellenértékét abban az esetben is meg fogom fizetni, ha a felmerülő költségek kiegyenlítésének érdekében alsóruházatomat kellene is értékesítenem."

Ismét a helyszínre érkezik egy személy, és az ablak üvegére mért apró ütésekkel hívja fel magára a figyelmet. „Legjobb kívánságaimat tolmácsolva azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy alacsonyabb zajszint kíséretében végezzék rekreációs tevékenységüket, mert édesapám felesége súlyos, bár nem életveszélyes állapotban van.”

A kérésre szóban nem érkezik válasz, a borospoharak gyorsan kiürülnek, a koncert véget ér, a nőtlen fiatalok lakóhelyükre távoznak.

Szólj hozzá!

Címkék: petőfi sándor balázs géza minya károly

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr222683451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása