HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Vigilia, Kemény

2011.09.14. 10:04 Noshát Ernő

A szeptemberi Vigiliában Kemény Istvánnal olvasható interjú, készítette Bodnár Dániel. A tördelése furcsa: a vékonyabb bal hasábban vannak a kérdések, mellettük a széles jobb hasábban a válaszok, ami persze szót sem érdemelne, csak hát időnként lapozni kell hozzá, hogy végigolvassuk a kérdést, aztán visszalapozni, hogy a válasz elejére ugorjunk. Na, mindegy, tényleg ugorjunk.  

Az interjúban költészeti kérdésekről aránylag kevés szó esik. (Azért az érdekes, amit Kemény az Eliot-hatásról mond – „Eliot máig is biztos pont nekem” –; nem azért, mintha az ő költészetéről kapásból Eliot jutna az ember eszébe, hanem épp ennek ellenére. Bár lehet, hogy akkor most már érdemes volna innen is szemügyre venni.)  Beszél valamit az indulásáról, a „fiatal költő” nyolcvanas évekbeli szociokulturális szerepéről, az egyetemi évekről, de a beszélgetés jó része a tágasan értett politika, vagyis a magyar társadalom állapotának a kérdése körül forog, több nemzedék keserű tapasztalatáról, a rendszerváltás körüli remények és a mai kilátástalanság közt feszülő ellentétről szól.

Ilyeneket mond: „Egy rossz házasságban a házastárs a bűnös, egy csalódott, fáradt társadalomban a másik oldal. Van egy olyan érzésem, és ez benne van a Nyakkendő című versben, hogy egy társadalom ugyanúgy elromolhat két (húsz? kétszáz?) ember gyűlöletén, mint egy házasság. Pillangó-effektus. És ott a válás. Csakhogy a társadalomban a válást nem válásnak nevezik, hanem polgárháborúnak.”

Értsük jól, mert nem tréfabeszéd: a mai középgeneráció egyik legjelentősebb, legnagyobb hatású költője mondja ezt a katolikus értelmiség lapjában. (Amely lapnak ugyanez a száma egyébként a keresztény értelmiség szerepéről közöl esszéket; végigfutottam őket, és maradt bennem valami formátlan hiányérzet, valami tanácstalanság.) És azt, hogy nem hirtelen támadt politikai depresszióról van szó, nem a regnáló kormány kritikájáról, mi sem bizonyítja jobban, mint Kemény nevezetes, recenziónak álcázott Ady-esszéje a Holmi 2006 februári számában. (Figyelem, az elvileg frissebb-korszerűbb internetes Holmi-archívumból ez az írás véletlenül kimaradt!) Ennek a bevezetője – ismétlem: 2006-ban! – a következőképp szól: „az én nemzedékemnek kemény kérdésekre kell válaszolnia most a huszonegyedik század elején: mit tudunk mondani az okos gyerekeinknek, hogy ne hagyják itt végleg Magyarországot?”

A Vigilia-beli interjú úgy is figyelemre méltó, hogy a gondolatmenet nem vesz különösebben váratlan irányokat. Kemény István azon kevés kortárs költők egyike, akik megpróbálják komolyan végiggondolni, hogy mit hozhat ma a költészet a közösségi térbe, mit mondhat a társadalomról, a nemzetről, az országról. (Ha gyorsan további példát is kellene mondanom, Téreynél látom még ugyanezt az igényt.) Nem is olyan régen, a Műút 24-es számában Bagi Zsolt kritikája vetett számot mindezzel, „a magyar konzervatív irodalmi gondolkodás egyetlen valóban új fejleményének” nevezve Kemény törekvéseit, és hozzáfűzve persze, hogy „Ady szerepének aktualizálása a nemzeteszme modernizációját jelenti, de ez jól láthatóan együtt jár a világmagyarázat nagy mintáinak általában vett felülvizsgálatával”. Jövő héten a második Műút-napok témája éppen Kemény István költészete lesz – érdeklődve várjuk a fejleményeket.

 

3 komment

Címkék: ady kemény istván vigilia műút térey jános t. s. eliot bagi zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr323226255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szántó Domingo 2011.09.18. 22:41:34

És a (csak első blikkre, de arra nagyon) ismerősnek látszó mondat: "és újabban mintha megint az alattvalóvá válás felé tartanánk"? A "Nyakkendő" nem tetszik. De hát nekem az "Egy mondat a zsarnokságról" sem tetszik: mindkét vers olyan, hogy a költő kitalálta, mit akar írni, aztán leírta.

Noshát Ernő 2011.09.19. 11:03:53

@Szántó Domingo: "De hát nekem az "Egy mondat a zsarnokságról" sem tetszik: mindkét vers olyan, hogy a költő kitalálta, mit akar írni, aztán leírta."
Ez szerintem eléggé fontos kérdés. Azt hiszem, külön posztot nyitok róla.

Szántó Domingo 2011.09.19. 12:37:32

@Noshát Ernő: Szerintem alapvetően egyes képzőművészek alkotnak így (kitalálják, megcsinálják), az olyanok közül, akik megfogható anyaggal dolgoznak. Michelangelo Dávidja biztos máshogy született, mint a szonettjei. Az ilyen értelemben vett szoborverseket nem szeretem.
süti beállítások módosítása