HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Árvamagyar gyermekszórakoztatóipari csendesövezet

2011.10.12. 23:12 Szántó Domingo

"Hetedikes koromban beleszerettem egy kurvába. Igaz, akkor még nem tudtam, hogy kurva, viszont akkor kezdődött minden. De ezek általános iskolás, személyes dolgok. Reménytelenül végződött természetesen, maradtam egy rakás rózsaszín füzetbe írt versikével, és hát kellett valamit kezdeni vele" - válaszolta a Prae.hu pályekezdést firtató kérdésére Székely Örs.

Nem tudom, a huszonegy éves író fedezte-e fel magának a Hitelt, vagy a folyóirat szerkesztői kértek írást az eddig lényegében csak az erdélyi Helikonban publikáló szerzőtől, de az augusztusi számban olyan sváda mutatkozik be, amilyenre Garaczi pályakezdése óta, azt hiszem, nem volt példa. A "Hontalan könyve" című regényrészlet(?) rendkívüli leleménnyel hímzi tovább a "Mester és Margarita" köpönyegét, miközben épp előbújik belőle. A szerző egészen egyéni módon vágja át a "szövegirodalom kontra történetmesélés" kérdés már eleve mondvacsinált, manapság áporodott szájszagokkal új életre lehelgetett múmiájának bandázsait. Kirobbanó tehetség, sziporkázó humor, zabolázhatatlan fantázia: a közhelyek értelemmel telten ragyognak Székely Örs írásainak olvastán. (A mű korábbi részletei a Helikonban: Kotta nélkül, A négyszög körösítése, Bálna futása, "Oltárijó társasutazás". Egy másféle, önálló novella: Tyúkvágás.)

Hallani fogunk még a szerzőről. Egy részletet addig is idemásolok a Hitelből, alig tudom elvágni:

"Így érkezett el annak a nagy napnak is az éjjele, amikor is az egész Vatikán kicsípte magát, és tiszta feketében, mint valami amishok, elindultak az Operába, immáron Woland vezetésével. Én a színfalak mögül intézkedtem Juliánusz bevethetőségéről; forrongott az egész terem, mint általában kóruson szokás, néhányan CFR-meccset hallgattak rádión, mások kihasználva a sötétséget, nyalták-falták egymást, egyesek az operát élvezték, amit én nem értek, mert Iván szerint bűnrossz volt – többen a pattogatott kukoricás zacskókat rezegtették –, de mindenkiben bennragadt a popcorn és a szusz, mikor a köpcös kis Bánk előlépett áriát énekelni (Hazám, hazám); ekkor jött el a Juliánusz ideje. Jeladásomra felugrott székéből, és elkezdett sétálni a színpad felé.

Hirtelen megszívta magát levegővel, elemelkedett, mint egy légballon sámán, és a dallami ívet megtörve (te min – de nem) elegáns mozdulatokkal leseperte a behúzott vállú kis színészt a pályáról, mire a közönség hangos üdvrivalgásban tört ki, majd Juliánusz érces tenorjával labdaként gurította be a sünné gömbölyödő énekest a Nemzeti Múzeumot utánozni törekvő díszlet kapuján (a focimeccset hallgatók eközben magukon kívül, einstandot üvöltve rázták magukat, mire minden popcornos zacskó a földre hullott, tartalmuk kiürült, és éktelen zaj keletkezett, melyet Woland ezredes és a békételenek fojtottak el, végül)."

A címben idézett szókapcsolat ennek a felsorolásnak a része: "Felhőpukkasztó hőraktár. Anyatejüzem. Árvamagyar gyermekszórakoztatóipari csendesövezet. Légikikötő-ballaszt óriásáruház-részleg."

Noshát kolléga azt írta a Hitel Szörényi László-interjújáról, hogy az "a szeptemberi folyóirat-termés egyik legjobb anyaga". Székely Örs írásáról ugyanez elmondható augusztusi viszonylatban. (Nem tartozik szorosan ide, de idetart: érdekes módon a szeptemberi citromdíj is - és akkor még finom vagyok, mint egy korhelyhalászlé - a Hitelé, ezért.)

5 komment

Címkék: hitel helikon garaczi lászló prae.hu székely örs

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr933298750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WUTM 2011.10.13. 09:42:10

Ez a mondat! A szerző egészen egyéni módon vágja át a "szövegirodalom kontra történetmesélés" kérdés már eleve mondvacsinált, manapság áporodott szájszagokkal új életre lehelgetett múmiájának bandázsait.
Már megérte idejönni :)

Noshát Ernő 2011.10.13. 13:43:16

Nos, igen. Bevallom, Döbrentei Kornél szösszenetén (pöffenetén?) átsiklott a tekintetem...

daniel_e 2011.10.28. 21:39:32

Valóban figyelemre méltó Örs regényrészlete, ráadásul nem huszonegy, csupán tizenkilenc esztendős a fiatal író...

Ifa 2011.11.22. 21:28:02

gyerekek, nem tudom, kik vagytok, de sziasztok – eredetileg egy lelkes bejegyzésre fentem össze mellső mancsaimat, hogy ujjongjak a folyómétereken, hogy valakinek(kiknek) a sok uszkve rengeteg folyóirat szöveg végigolvasására és érdemi kiértékelésére szuflája, spiritusza és hát, vagy nos hát? (vegyek be nospát?), svádája van. És. Éppen e svádával gyült meg a bajom. Ne, plíz ne. Miért, már megint miért kell nekünk egy sváda innenionnaniságú ihletettsége, más, jósvádájú folyóiratok fiatal svádáinak böngészgetésén inspirálódottsága, és miért pont a sváda kell, jaj, ne, jaj ne – ilyen, ha nem mégilyenebb svádát már női nevek alatt, fiú nevek alatt is olvastam, hogy belengessek egy kis felfutott kékharisnyát is, na persze; hű, de haragszom, hű a mindenit neki, én ezt a svádázást nem szeretem, én ezt az irodalmi formaegyet nem kedvelem; pedig dícsérni jöttem a folyómétert, nem is tudom, mi lett volna ha mondjuk ellenvéleményt bejegyezni érkeztem volna ide frissen élezett korcsolyával, feltuningolt svádával süvítve a jégen és gimnasztikázva – félre a viccet, a többi teccett, nemrég találtam meg ezt a blogot. Gratulálok. Egyébként nagyon jóóó.

Szántó Domingo 2011.11.24. 17:41:45

@Ifa: Kösz. Nem adhatunk mást, csak mi lényegünk.
süti beállítások módosítása