HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Meghalt Alföldy Géza ókortörténész, az Akropoliszon

2011.11.12. 11:01 Szántó Domingo

Nem dicsérem hosszan a Múzeumcafét: belelapozva rögtön érthető, hogy miért nyerte el a rangosnak tűnő ED-Awards idei bronzérmét. Ha valaki most hirtelen nem tud belelapozni, annak a magazin Facebook-oldalán a kettővel ez előtti szám néhány jellemző oldalpárjáról készült ötletes és nagyon szép tárgyfotókat ajánlom. (Amit elsőnek emelnék ki a dizájnnal kapcsolatban, az a szépen és bátran használt semmi: az a pazarló nagyvonalúság, ahogy a tervező a margókkal bánik.)

Először valamiért Vágvölgyi Nóra Petőfi szülőházáról szóló cikkét olvastam: informatív - de hát ez a minimum -, és semmi több. Kicsit ügyetlen is itt-ott, a cikk harmadik mondata például így aposztrofálja Petőfit: "a kiváló író", ami körülbelül olyan, mintha valaki Puskást "a sportolóként is ismert katonatiszt"-nek nevezné. A cikk nagyon naivan viszonyul a Petőfi-kultuszhoz: mintha az valami magától értetődően becses, ápolandó dolog volna. Márpedig Babits "Petőfi koszorúi" című verse (figyeljünk fel a dátumra!), de minimum Margócsy István antológiája óta világos, hogy a kultusz, amellett, hogy fenntartja, mindig el is torzítja a költő emlékezetét. (Margócsy későbbi kultuszkötetéről itt egy jó recenzió.)

A másik írás, amit eddig olvastam, az Alföldy Gézával készült interjú volt. A harmincévesen Nyugat-Németországba emigrált (különben természetesen Szilágyi-tanítvány) Alföldy a római kori régészet, szorosabban az epigráfia, a felirattan egyik - ha nem: a - legtekintélyesebb alakja volt. (Az interjúból tudtam meg, hogy a Leibniz-díj, amit megkapott, a legnagyobb német tudományos elismerés, és több pénzzel jár, mint a Nobel.)

Dezső Tamás nagyszerű portrét fotózott a 97. oldalra. A teljesen ősz, kicsit elaludt hajú, ballonkabátos, szemüveges, nyakkendőtlen, kezét háta mögött összefonó, testes öregúr inkább tűnik múzeumlátogató nyugdíjasnak, mint egy tudományszak korábbi császárának.

De amiért ezt a posztot írom, az egy mondat.

Tizenöt évig Alföldy állt az irodalmi Nobel-díjas Mommsen által - már több mint száz éve is a teljesség igényével - elindított és a német újraegyesítés után feltámasztott latin feliratgyűjtemény-könyvsorozat élén. (Leköszönése után a pannóniai anyagnak lett fő felelőse.) A mondat, amiért minden, önkínzás, ének: "Nem tudom, mennyi ideig élek még, most a 77. évemben vagyok; meglátjuk, mi lesz készen mindebből a következő években." Én ezt tegnap olvastam, és megrendített a furcsa, higgadt tónus. Azt mondja: "nem tudja", meddig él. Mintha valaki tudná! Sőt, nem is azt nem tudja, meddig él, hanem azt: meddig él "még". Ami olyan, mintha az életidő későbbi része már voltaképp csak ráadás lenne a jelenlegi hetvenhét éves korra. (Hány éves kortól tehető oda ez a "még" a a "meddig" mellé? Illetve a mondatban nem is "meddig" áll, hanem valami illúziótlan pontossággal: "mennyi ideig".)

Amikor ezt az interjút, ezt a mondatot olvastam, még nem tudtam, hogy néhány napja Alföldy Géza meghalt. A hírek szerint Korfun akarták díszdoktorrá avatni, de előtte még ellátogatott Athénba, és felment az Akropoliszra. Ott esett össze.

2 komment

Címkék: petőfi sándor alföldy géza múzeumcafé vágvölgyi nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr133372288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

veress dani 2013.05.13. 13:14:01

Apropos "Museumcafé" és nem irodalmi fókuszú folyóiratok: Lesz egy érdekfeszítőnek tűnő és finoman provokatívnak szánt kerekasztal kedden este a "Strike" építészeti magazin/antológia indulásához igazítva:
"Ki az a hülye, aki ma nyomtatott lapot indít?"

>> eszak.org.hu/hu/blog/strike1-lapbemutato
süti beállítások módosítása