HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Miért nem ajánlatos jakkal csókolózni

2011.12.06. 03:19 Szántó Domingo

Az októberi Hitelben folytatódik Mórocz Zsolt nagyon érdekes és értékes, ugyanakkor nagyon aszimmetrikus interjúinak sorozata. A tudósokkal folytatott beszélgetések olvastán az az ember benyomása, hogy a riportertől nem idegen a makacsul nyugtalan tudománytalanság és egyfajta fantomokkal hadakozó nemzeti hevület. Az előbbi főként a hun- és sumerológiai elfogultságokban manifesztálódik (bár ebben az interjúban kevésbé, mint a Szörényi Lászlóval és a Tóth Endrével készült beszélgetésben), az utóbbi az olyan megjegyzésekben, amelyek pl. "a magyarságukat nem vállalókra" utalnak.

Nem akarok a ténylegesnél naivabbnak látszani: biztos van, aki, ha nagyon kiélezzük, akkor inkább (jobban, elsőrendűbben, szívesebben) tekinti magát mondjuk európainak vagy embernek, mint magyarnak. (Ott vannak mindjárt a portugálok.) De hát vannak kérdések, amiket nem szabad nagyon kiélezni, mert akkor sebeket ejtenek, nemde. Vajon a sumérok közt (jó, hogy nem mindjárt a Szíriusz Alfán) keresni a magyar identitást vagy a Szent István - a kétségkívül messze legjelentősebb magyar történelmi személyiség - által alapított, kereszténységgel ezer éven át, bár talán még így sem eléggé átitatott Magyarországon "úgynevezett pogányság"-nak nevezni a pogányságot - nekem úgy tűnik, mintha inkább ez volna az, ami a magyarság nem vállalására emlékeztet.

De megmondom konkrétan: olyan ez, mintha a búbánatos magyar történelem súlypontját ezeknek a furcsa rokonszenveknek a jegyében el akarnák mozdítani az elmúlt ezer év ilyen-olyan, de azért tudományosan mégis csak dokumentált koordinátarendszeréből, és valami sokkal korábbinak (de annál jobb, mert annál ködösebb) vagy valóságosabbnak, igazibbnak, mélyebbnek tételezett (de annál megfoghatatlanabb) tartalmak örvénye felé taszigálnák.

A nomadizmusról és a magyar őstörténetről szóló beszélgetés riportalanya, a régész Fodor István persze a korábban meginterjúvolt tudósokhoz hasonlóan ezúttal is kifogástalanul tárgyilagos és józan. Sok mindenért érdemes elolvasni az interjút, amelyből mellesleg a poszt címében idézett kérdésre is választ kapunk.

Ugyancsak érdekes, olvasmányos és adatgazdag Sárközy Péter "Az olasz Risorgimento harcai a XIX. századi magyar irodalomban" című írása. Annak illusztrálásául, hogy az olasz himnusz a "Szózatnál is nehezebben énekelhető", itt egy link, érdemes kattintani. (A végén az, hogy "Siam pronti alla morte", azt jelenti: "készen állunk a halálra".) Érdekes az összefüggés az "Olaszország" című - 1848 februárjában(!) írt - Petőfi-vers és a "Nemzeti dal" között. Főleg, hogy ez utóbbi kezdőszavát Petőfi állítólag egy Szikra Ferenc nevű jurátus javaslatára változtatta meg  "Rajtá"-ról "Talprá"-ra. Szikra eszerint úgy érvelt volna, hogy "előbb talpra kell állítani a magyart", és csak utána lehet csak nekiindítani. Csakhogy már az "Olaszország"-ban ezt olvashatjuk:

        Megunták végre a földöncsuszást,
        Egymásután mind talpon termenek.
        A sóhajokból égiháború
        Lett, s lánc helyett most kardok csörgenek.
                                                [A cikkben "csörögnek" van, de az nem jó verstanilag.]
        S halvány narancs helyett a déli fák
        Piros vérrózsákkal lesznek tele -
        A te dicső szent katonáid ők,
        Segítsd őket, szabadság istene!

A magyar történelemmel kapcsolatban gyakran emlegetik a széthúzást, de hát ezek szerint az olasz egység megteremtése sem volt Garibaldi szicíliai partraszállásától kezdve folyamatos fáklyásmenet: "az álmok álmok maradtak, éppúgy, mint Kossuth Dunai-konföderációs terve. Klapka tábornok katonai akciója kudarcba fulladt, hasonlóképp Garibaldi 1863. évi újabb expedíciója, amikor a nemzetközi helyzettel nem törődve, megpróbált önkénteseivel Róma felszabadítására indulni, de Aspromonte hegyei között a királyi[!] csapatok golyózápora[!] megállította az ősz vezért[!], akit sebesülése[!] után Caprera szigetére internáltak[!]."

Szólj hozzá!

Címkék: petőfi sándor ágh istván fodor istván sárközy péter mórocz zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr623441666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása