HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

A hónap interjúja

2012.01.11. 21:28 Szántó Domingo

Rubin-blokk van a januári Jelenkorban, jó harminc folyóiratoldal. Az első közleményt ("Van-e jéghegy a csúcs alatt?") Dunajcsik Mátyás és Keresztesi József jegyzi, de ugyanekkora betűkkel ki lehetne írni szerzőnek a lap riporterként zárójelbe szorult szerkesztőjét, Szolláth Dávidot is. Ez a cikk tényleg nem interjú, hanem beszélgetés, amelynek során Szolláth például nagyon élvezetesen kötözködik Dunajcsikkal Rubin szexualitásábrázolásával kapcsolatban.

De most látom, nem is mondtam, ki az a Rubin Szilárd. A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy úgyis tudjátok, illetve hogy nem is fogom: el kell olvasni a beszélgetést, és kiderül. Ezt is mondom, hozzátéve, hogy két főműve, a "Csirkejáték" és a "Római egyes" című kis- és egészen apró regények egy esős szombaton elolvashatóak. Röviden: egy nagyon jó - és nagyon jól olvasható! - író, akinek a jósága eléri mondjuk azt a szintet is, hogy már egy érdeklődő matektanárnak is érdemes ismernie.

Közbevetőleg: nekem Rubin gördülékeny, élvezetes, színes stílusa itt-ott kicsit keresett. Olykor azt érzem, hogy egy fokkal érdekesebb szinonimát használ a már elegendőnél, egy árnyalattal élénkebbre színez. Valahogy sokallom a ropogós kedélyt. Az egyik szereplő például így szólal meg egy helyen (a stílus szerintem nem a szereplőt jellemzi, hanem a szerzőt): "A kontódra rántottázom! A busz bedöglött, a csatlakozásnak lőttek. Cidrizhetek a mohácsi váróteremben." (Remek stílusú részeket idéznek a riportalanyok, úgyhogy ettől most eltekintek.)

Érdekes, amikor Dunajcsik arról beszél, hogy megkérdezte Nádast, olvasta-e a "Római egyes"-t, az "Emlékiratok könyve"  befejezésének megírása előtt, mert mindkét könyv végén fontos szerepe van egy két ember szerelmének lezárásaként küldött, üres tengert ábrázoló képeslapnak. Nádas azt mondja, hogy nem olvasta a Rakéta Regénytárban megjelent Rubin-művet, már csak azért sem, mert "a sorozat borítói annyira rondák voltak, hogy a kezébe se vette volna ezeket a könyveket". Ez a hozzáállás (amit szigorúan szakmainak éppen nem neveznék), ahogy mondani szokás, létező problémára világít rá, és minden - rokonszenvesen vállalt - idétlensége ellenére komolyan lehet venni. Hiszen kit nem tartott már vissza egy-egy különben vonzónak mutatkozó könyv elolvasásától az a mellékkörülmény, hogy a könyv csúnya volt? (Én a Kriterion kiadó egyik nyolcvanas évekbeli sorozatával voltam így.)

Az összeállítás másik darabja egy nagyszerű részlet a posztumusz kiadásban bizonyára hamarosan megjelenő "Aprószentek" című könyvből, amelyben Rubin egy ötvenes évekbeli, törökszentmiklósi sorozatgyilkosság történetét írja meg. A könyv, gondolom, a könyvhétre jön ki a Magvetőnél (feltételezem ezt teaserezte meg Szegő János a Litera körkérdéseire adott válaszai végén). A részlet alapján előrelátható, hogy jó néhányan fogják a 2012-es év könyvei között számon tartani. Én nagyon kíváncsian várom.

Szólj hozzá!

Címkék: jelenkor dunajcsik mátyás keresztesi józsef rubin szilárd szolláth dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr693538093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása