HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Lengyel tények

2012.03.11. 13:32 Szántó Domingo

Érdekesnek látszik a Nagyvilág idei első (összevont) száma, de én még a tavaly decemberinél tartok. Ebben a nem is olyan régi Miłosz-szám után ismét lengyel összeállítás olvasható, mégpedig tényirodalom. Agnieszka Wójcińska előszavából az derül ki, hogy komoly műhelyei vannak a mai lengyel riportnak. Ezt magyar viszonylatban nemigen látom, pedig alighanem Magyarországra is érvényesek az idézett lengyel közvélemény-kutatás tanulságai:

 
A valóság és fikció az utóbbi tíz-tizenöt évben nagyon összekeveredett (vagy ekkor lettünk érzékenyek erre az összekeveredésre), ezért talán különösen szívesen veszi az olvasó a színtiszta fikciót és a színtiszta tényirodalmat - bár a franc se tudja, a fordítottja mellett is lehet érvelni.

A lényeg, hogy jó ez a szám (még egyszer, itt a pdf), a holokauszt-túlélőkről szóló írások (Hanna Krall) közül "A hamburgi nő", a maga fordulataival, úgy, ahogy van, egészen döbbenetes, "A dibuk" című lélektani thrillernek inkább az alaphelyzete érdekes. Lidia Ostałowska "Hisz a véletlenben?" című, szintén nagyon érdekes írása egy fiatal zsidó festőnőről szól, aki Mengelének fest a tárborban cigányokról portrékat (mert a fotó nem adja vissza elég híven a bőr árnyalatát). Itt egy részlet a bevezetőből (az elején említett premier a Hófehérkéé):

 
Małgorzata Szejnert a XIX. századi Zanzibárról írt, valamint Stanleyről és Livingstonról, nem is érdektelenül, de nem igazán értettem, mit akart az egésszel, furcsa lenne, ha mindez nem lenne már megírva valahol. Mariusz Szczygieł "Reality"-je érdekes: a főszereplő egy nő, aki majdnem ötven éven át vezetett naplót az élete semmiségeiről (megtudható pl., hogy 38196-szor hívták telefonon,és hogy 70042 alkalommal nézett televíziót), ami feltehetőleg összefügg azzal, hogy kiskamasz kori naplóját az édesanyja elolvasta, és nem adta neki vissza. Wojciech Tochmannak egy szarajevói asszonyról szóló írása ismét segít elhinni az emberi aljasságról azt, amit különben csak tudunk. Jacek Hugo-Bader elég széteső jaltai beszámolóját untam. Włodzimierz Nowak "Fejkörfogat"-a egy "árja külsejű" lengyel testvérpár hányattatásairól és a Lebensborn nevű speciális neveldék működéséről szól.

Angelika Kuźniaktól a "Megölték bennem Heidit" az NDK-s atlétanők doppingolásával (helyesebben doppingoltatásával) foglalkozik, a cím a ma Andreas Krieger néven élő, orvosilag is nemet váltott Heidi Kriegerre vonatkozik. (A cikkből kiderül, hogy a doppingellenes tevékenységért kiosztott német díjba - itt balra, a képen - beillesztették H. K. 1986-os Európa-bajnoki aranyérmét, azét, amelynek eredetijét a sportoló visszaküldte a szövetségnek.)

Witold Szabłowski cikkét a kelet-törökországi kurd becsületgyilkosságokról még nem tudtam végigolvasni, de szintén érdekesnek látszik. Úgy látszik, az egzotikus vadság dominál benne, de az tényleg érdekes, amikor egy békítő szervezet képviselője mondja el, hogyan ébreszti fel az apai érzést olyan emberekben, akik meg akarják ölni ezért vagy azért becstelennek tartott lányukat. Okos a szerkesztés: náci eugenika, férfivá doppingoltatott NDK-s sportolónők, modernebb - de sokszor csak egészen ártatlan mértékben modernebb - életet élni akaró, veszélyeztetett kurd lányok, hogy csak a lap végét mondjam. De különben a női vonal az első cikktől kezdve nagyon erős. (Nem tudom, kinek van ilyenkor kedve átkattintani az ajánlott folyóiratra, de pl. a "A hamburgi nő" akár novellának is tényleg nagyon jó, és rövidebb is az átlagnál.)

A fordítások általában észrevétlenül jók, talán az utolsó cikkből lóg ki a "globális falu" (világfalu helyett) vagy a "becsületbeli gyilkosságok" (a bevettebbnek tűnő becsületgyilkosságok helyett).

3 komment

Címkék: nagyvilág nowak hanna krall agnieszka wójcińska małgorzata szejnert mariusz szczygieł jacek hugo bader włodzimierz witold szabłowski

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr304309460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noshát Ernő 2012.03.12. 14:25:07

Starewicz nagy kedvencem. Itt egy filmje 1912-ből:
www.youtube.com/watch?v=vIC0Sb6pLvI

Mogwaii 2012.03.12. 19:43:42

A mai "médiaszcéna" egyik nagy talánya, hogy az egyik oldalról azt hallani, hogy mennyien tanulnak(tak) média/kommunikációt, mennyi az állástalan újságíró (bölcsész) stb.

Mindezek ellenére senki nem foglalkozik tényirodalommal. Ma Magyarországon ez a műfaj továbbra is a 30-as évekbeli szociográfia elnevezéssel illettetik (senki nem használja a tényirodalom kifejezést olyan természetességgel mint a non-fictiont vagy a sachbüchert) és - szinte elképesztő - Moldova György a nagy művelője (aki immár szerkesztetlenül jelenteti meg könyveit, elképesztően gyenge minőségben). De - röhej - senki nem csinálja azt mint a nyolcvanas Moldova, hogy ti. felül a vonatra körbejár egy témát, körbejár az országban néhány hónapig és aztán ír egy könyvet. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb nyugati újságíró a napi/hetilap stb. munkája mellett, házimunkaként mindig próbál egy nagy könyvprojektet is csinálni.

Pedig a téma ott van (vannak) és az emberek szeretik a "valóságot" (lásd a valóságsók sikere), csak a magyarok médiamunkások lusták és fantáziátlanok. Persze a lengyeleknek ott volt Kapuczinski aki világszínvonalú, őt senki sem közelíti meg nálunk, de a világon is csak kevesek.

Noshát Ernő 2012.03.13. 08:11:46

@Mogwaii: Így igaz. És nem nagyon értem, hogy miért van így. Ráadásul ott az olyan, magyarul is régóta hozzáférhető szerzők, mint, mondjuk, Mailer, ami szintén ösztönző példaként szolgálhatna.
süti beállítások módosítása