HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

A hónap mondata

2013.11.01. 19:18 Szántó Domingo

Azt hiszem – nem cifrázom –, itt mindhárman nagyon szeretjük Németh Gábor írásait, annál nyilvánvalóbb, hogy nem lehet süket fülekkel elmenni az általa rendkívül ritkán művelt kritika műfajában írt legújabb darabja, az októberi Jelenkorban Csaplár Vilmos "Edd meg a barátodat" című regényéről írt kritikája mellett. Az ember tényleg nem érti, Csaplár miért nem sztár. (Ezt a könyvét még nem olvastam, csak az előzményét, a készülő "trilógia" első kötetét, a "Hitler lányá"-t. Az nagyon tetszett, bár látom, másoknak is: 2010-ben megkapta a szinte mindig jó helyre kerülő Aegon-díjat.)

"Csaplár regénye igazi nagyrealista mű, az uralhatatlanságnak és elsiklásnak ugyanazt az élményét nyújtja, mint az élet, ami körülveszi, és amelyet – igen, megint egy régimódi kifejezés –, ábrázolni törekszik."

Ezt mondjuk nem értem: "Olyan korban, amelyben mindennél fontosabbnak látszik a kopirájtolható elemek azonnali stipi-stopija, lepacsizása, semmi se áll távolabb Csaplártól, mint saját szobrának fényesítése, a megfelelés a korábbi művek sikeréből kikövetkeztethető elvárásnak." Én nem látom az önkopirájtolókat. De persze igyekszem is csak jókat olvasni, még ha ez nem is mindig sikerül.

A végét nagyon hosszan kéne idézni, megpróbálom, de csak kihagyásokkal, nem is rajzolom ki a teljes gondolatmenetet, olvassátok el magát a kritikát: "A regény úgy gazdag és sokrétű, hogy sehol sem nehezedik el. Látszólag visszahelyezi jogaiba a klasszikus »mindentudó elbeszélőt«, de megvesztegethetetlen iróniája nem felülről kezdi ki az általa teremtett világot. Az elbeszélői omnipotencia nem előzi meg a teremtést – mintha éppen fordítva volna, mintha az ábrázolt világ teremtené meg, mintegy visszafelé, a narrátorát. (...) Csaplár könyvének póztalan, minden irónián túl érvényes pátosza onnan származik, hogy ezzel a felelősséggel szembesít (mármint hogy "az ember illetékessége mindenre kiterjed"), a közösség történetét saját történetemként kell magamra vennem, nem azért mert ez volna a morális kötelességem, hanem mert a könyv világképe szerint annak ez a létmódja (...) Ebben a szerencsétlen országban, Európa közepén, ahol élünk, az úgynevezett politikai osztály dermedt asszisztálásával középfajú diktatúra épülhet arra az egyszerű felismerésre, hogy polgártársaink túlnyomó többsége semmit sem áhít jobban az önfelmentésnél, annál, hogy kijelenthesse, élete minden nyomorult kudarcáért mások felelősek."

De nem ez utóbbi a hónap mondata, hanem amit Németh Csaplártól idéz: "Ha tudom, mi következik, abbahagyom az írást."

2 komment

Címkék: Jelenkor Németh Gábor Csaplár Vilmos

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr865609581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2013.11.01. 21:01:49

..ezt gyakran mondják pedig az irók, ha nem is sugyanezekkel a szavakkal...:) (mert számukra is meglepetést hozhat, amit irnak... nem "tudhatják" előre...a mű egy idő után elkezdi irni önmagát)És ez lehet az irás misztériuma. Nem kéne firtatni, mert megfejthetetlen. S kegyelmi állapot lehet... vagy... sorolhatnánk szinonimákat... (de minek)

Szántó Domingo 2013.11.02. 08:13:23

@gond/ol/a: Kösz a megjegyzést, mert ezek szerint kontextusából kiszakítva is érthető az idézet. Ami tehát nem azt jelenti (az a gyanúm, volt olvasó, aki így értette), hogy ha az író előre tudta volna, hogy mi lesz itt - mármint hazánkban -, akkor letette volna a tollat, hanem hogy ha egy könyv írása közben úgy érzi, hogy nem lepi meg magát, és már előre tudja, hogy mi jön, hogy mit fog írni - akkor szünetet tart. És persze sokan mondják ezt (meg a fordítottját is), de azzal az euklideszi tömörséggel kifejezve, ahogy Csaplár mondja, még nem hallottam.
süti beállítások módosítása