HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Extra terepasztal

2012.02.07. 19:36 Noshát Ernő

A magyar könyvesboltok jókora részéből száműzetett Horváth Viktor új regényéből részlet olvasható a Magyar Lettre Internationale 2011-12-es téli számában. Igen, a minibotrányt kiváltó, ominózus Janus Pannonius-regényről van szó, aminek, úgy néz ki, még nincs végleges címe, csupán magának a részletnek: Miként munkáltak a sors istennői a jó Zsigmond király birodalmában? (Ez regénycímnek legalábbis merész volna, bár tudja a fene.)

Ez a szöveg hasonlít a Török tükörhöz, egyszerre mesei és ironikus, és sajátos módon billeg az egyszerű kalandregény és az abszurd történelmi kollázs között. A Török tükör esetében a könyv elolvasása után sem tudtam eldönteni, hogy most melyikről is volna szó, bár ezt inkább a szerző javára írtam.

De akármit is gondoljunk ezekről a művekről, az a terület, ahol Horváth Viktor jár a történelmi regényeiben, nem jellemző terepe a magyar irodalomnak. Annyi a Török tükörből leszűrhető – és ezt az új regényrészlet, illetve ugyancsak ennek a regénynek egy jelenkoros közlése sem cáfolja –, hogy a szerzőt nem a történelem mibenléte, filozófiája vagy logikája érdekli, nem is annyira a történelemnek a hétköznapi életekre gyakorolt hatása. És nem is a ravasz-posztmodern játék. Ettől válik mindez egy kicsit zavarbaejtővé: Horváth Viktornál a történelem olyan, mint egy extra méretű terepasztal, ahol kedélyes figurák mozognak, élnek, dugnak egymással vagy mészárolják le egymást. Van az egésznek a légkörében valamiféle nagyon jókedvű naivitás és belevalóság. Amit persze lehet linkségnek is értékelni, noha engem éppenséggel szórakoztat.

Ha valakit érdekel, itt elolvashat egy ugyancsak történelmi tárgyú Horváth Viktor-novellát, ami már tényleg színtiszta történelmi abszurd – el sem merem mondani, miről szól, mert egy félmondatban összefoglalva nagyon hülyén veszi ki magát.

 

2 komment

Címkék: horváth viktor janus pannonius magyar lettre internationale

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr214076107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s. aroth 2012.02.10. 11:05:16

"a szerzőt nem a történelem mibenléte, filozófiája vagy logikája érdekli" - szerintem ez így általánosságba nem igaz szerzőre. pl két írását láttam, amik kifejezetten ironikus történelemszemléletet tükröznek: www.6b.hu/Epiteszet_alapu_tarsadalom és www.6b.hu/Epiteszet_alapu_tarsadalom_II

Olykor Leonárd 2012.02.15. 20:35:05

A januári Kalligramban: Az inkvizítor Marchiai Jakab találkozása János kisfiúval... - pont olyan, amilyennek Noshát kolléga leírja a Lettre-ben olvasható részt.
süti beállítások módosítása