HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Buddha, egy kutya és két házasság

2010.10.23. 22:14 Szántó Domingo

Az októberi Mozgó Világban két (vagy ha úgy vesszük, három) jó novella is van, az egyik Podmaniczky Szilárdé: Anyu, Apu, Karcsi meg én. Az egyes szám első személyű elbeszélő használata mindig ziccergyanús, főleg ha gyerekről vagy a szerzőnél, illetve az olvasónál alacsonyabb kulturáltsági fokon álló személyről van szó. A ziccert Podmaniczky most egy nem túl bonyolult női hanggal váltja gólra. A hangot jól eltalálta, és a történet is egészen briliáns, annyi szufla van benne, hogy akár regényt is írhatott volna belőle. Őszintén szólva velem most történt meg Podmaniczky: az És-beli szösszenetei és a korábbi narancsos Egotripjei nem igazán győztek meg, a többi (pl. a versei) mellett meg valahogy elmentem.

A másik novella kétrészes, Boldogság a címe, a szerző Magyar László András. Magyar valamikor idén publikált a Holmiban egy nagyon szép visszaemlékezést, a novellákban is (főleg a másodikban) az ott megütött, alulintonált, finom, elegáns, érzelmes férfihang szólal meg. A szerzőnek tudtommal csak egy - elég jó, de nem éppen futuristákat megszégyenítően provokatív - versesköte jelent meg eddig, már régen, ha majd kijön prózával, egy vevője biztos lesz.

Most jut eszembe, hogy Tenigl-Takács László Menyegzője is kiváló, ő a folyóirat Hónapló rovatába írt még nemrég életszagú, szociografikus jegyzeteket; hát ez most egy életszagú, szociografikus novella.

Már rég leszoktam az éves novellaantológia, a könyvheti Körkép olvasásáról, de legközelebb megveszem, mert két folyóiratban egy hónapban négy jó írást olvasni igazán nagy reményekre jogosít.

2 komment

Címkék: mozgó világ tenigl takács lászló podmaniczky szilárd magyar lászló andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr622394108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skaff 2010.11.16. 14:11:02

Kösz a dicsérő szavakat. Igyekszem. Tenigl.

Szántó Domingo 2010.12.08. 11:36:04

@skaff: Én kösz, hogy. Hajrá! Nem lepődnék meg egy Mozgó-díjon.
süti beállítások módosítása