HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Az egyik muskétás

2011.04.30. 23:50 Szántó Domingo

A Litera Vajda Miklósnál járt nagyvizitben. Az interjú kissé szerkesztetlennek tűnik, itt van mindjárt a címe: "Az egyik lektor I." Ezt csak az érti, aki tudja, hogy a riportalany Csernus Tibor* egyik híres, Három lektor című képén szerepel, Domokos Mátyással és Réz Pállal együtt.** De Bajor Gizi halálát is jobban körül kellett volna járni, mert így a gyilkosság-öngyilkosság kérdése a levegőben lóg. Nem derül ki pl. hogy az előbbi esetben ki is a tettes, pedig ha nem öngyilkosság történt, akkor a dolog elég egyértelmű.

Az interjú különben érdekes, főleg annak aki nem olvassa Vajda írásait, mert nagy része azért eléggé palinódiának, önismételtetésnek hat. Ilyen az Abodyról szóló rész: jó lett volna olyasmire rákérdezni, ami nincs benne Vajda Holmiban megjelent emlékezésében.***

Érdekes, hogy amit Vajda a Literán és a Holmiban is mond Abodyról, erről a szerepjátszásos tiltakozóról, álruhás polgárhökkentőről - "Elfuserált zseni volt, a páratlan tehetsége mellé puha jellem társult" -, vagyis azt, hogy elpazarolta a tehetségét, Abody mintha maga is tudta volna. A szerkesztésében (mármint Abody Béláéban) 1957-ben megjelent versválogatás előszavában ezt írja Karinthy kései, nagy költészetéről: „A szerepjátszásos tiltakozást, az álruhás polgárhökkentést unja már, gyászolja életműve meg nem értését s – ami még rosszabb – félreértését. Ezt azonban másképp intézte el eddig: halogatással, még meg nem érett nagy tervekre való hivatkozással, öngúnnyal néha belenyugvással, elméletekkel. De ez sokáig nem megy. Az író kitör. Átlépi a tárgyát, kényszerű feladatvállalását, ha nem akar belepusztulni önleszállításába. (…) Törvényszerű volt, hogy lírikussá kellett válnia.”  (Abody aztán nem vált azzá.)

Azért kíváncsi leszek a Vajda-interjú második részére is.

-------------

* Csernust nagyon szeretem, már csak azért is, mert öregen nagyon hasonlított a nagyapámra, és egy dokumentumfilm, Az_idő_festője szerint munka közben hasonló volt a szórakozott fütyülgetésük is.

**A kép egyébként - mint éppen a Litera egyik korábbi cikkéből tudom - nem kávéházban, in situ, hanem a festő műtermében készült, amelynek épülete mellett később, három éven át, gimnáziumba járva, minden nap elmentem. (Nem gyorstalpalón érettségiztem: miután kijártam az első évet, az iskola új épületbe költözöttt.)

*** Vajda emlékezései közül egyébként az Én nagy, bús magyar sörözésem a kedvencem; egy idő után - vonaton olvastam, idegenek társaságában - alig bíram visszafojtani a röhögésem. Tényleg érdemes elolvasni!

5 komment

Címkék: karinthy frigyes litera holmi vajda miklós abody béla

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr282868122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2011.06.06. 15:11:49

Én nagy, bús magyar sörözésem - baromi jó volt. Most kuncogtam hangosan az irodában, nem tudtam tartani magam.

Szántó Domingo 2011.06.06. 17:17:15

Az veszélyes, ha az ember nem tudja tartani...

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2011.06.06. 22:57:06

Vajda egyéb írásai is hasonlóak?

Szántó Domingo 2011.06.08. 00:23:04

@Till S. Seemann: Jól ír, de itt a hatáshoz sokat hozzáad maga a téma is. Én ezt is szeretem: www.holmi.org/pdf/holmi2010-01.pdf (13. oldal).

Mm 2011.06.26. 16:00:27

Szerintem meg csak egyszerűen jól ír. Bár nem mindig ilyen könnyed témában. Az anya-könyve nagyon szép (Anyakép, amerikai keretben). Persze humor abban is van.
süti beállítások módosítása