HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Az év eseménye

2011.08.27. 22:17 Szántó Domingo

Beck András Jelenkor-beli Karinthy-tanulmányairól már volt szó a blogon itt (kicsit avantgárd irányban félreértve őket), de a Holmiban megjelent folytatást már nem regisztráltam, pedig elragadtatással olvastam. És most látom, hogy a májusi 2000-ben is van egy nagyszerű utózönge.

Szóval szerintem az év irodalomtörténeti eseményét ezek a "Nihil"-tanulmányok jelentik. Karinthy elképesztő versét Beck a feledés mélységes homályából emelte ki, és mindjárt a remekműveket megillető csúcsokra. Összeszedem ide a tanulmányok linkjeit (mert több is van) - nem éppen búvalbélelt, hard core irodalmi szakszövegek, úgyhogy akárki olvashatja őket, tájékozott embernek meg kötelező tudni róluk.

* Beck András: Szakítópróba. A Nihil és vidéke. Jelenkor, 2011. január
* B.A.: Szakítópróba. A Nihil és vidéke II. Jelenkor, 2011. február
* B.A.: Szakítópróba. Közelebb a Nihilhez. Holmi 23 (2011), május, 591-614. (Egyelőre csak a lapszám tartalomjegyzéke van fenn a honlapon.)
* B.A.: Nihil és Csömör. Két vers véletlen találkozása a Nyugat szerkesztőségének asztalán. 2000, 2010. május. (A folyóirat honlapján a baloldali dobozok közül a negyedikre kell kattintani, az az archívum, utána megkeresni a 2011. májusi számot, azon belül van a tanulmány linkje.)

A Jelenkor hozzászólásokat is közölt, természetesen nem egyformán jókat. Most csak linkelgetek, nem olvastam el őket újra, de Tarján Tamás értetlen volt (abban igaza van, hogy Beck - a Holmi-publikációig - adós maradt a vers elemzésével), egyik kedvencem, a máskor (pl., hogy ne menjünk messzire, helyenként itt is) oly csillogó Kappanyos kicsit nyegle, Orsós írása valahogy félremegy, Bán Zoltán Andrásé érdekes (rögtön már műfajilag is).

2011. február
* Kappanyos András: Szegény Ernő
* Kálmán C. György: Megjegyzések a Nihil kanonizációjához
* Fekete Richárd: Ha esik, ha fú
* Deczki Sarolta: Lefelé a Rottenbiller utcán
* Berecz Ágnes: Lépcsőn lejövő

2011. március
* Tarján Tamás: Nihil non 13042 leütés Beck András esszéjéhez
* Rákai Orsolya: "Én mondtam: mindent abba kell hagyni"
* Neichl Nóra: Semmi, te nagybetűs Karinthy Frigyes Nihil című verséről
* Mohácsi András: Szakítás
* Orsós László Jakab: Karinthy
* Zemplén Gábor: Az úszás és a fulladás ikertestvérek
* Bán Zoltán András: Spleen de Budapest – I. – Ki kérdezett?

Szólj hozzá!

Címkék: 2000 holmi jelenkor bán zoltán andrás tarján tamás kappanyos andrás beck andrás orsós lászló jakab

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr873184607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása