HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Díjak: Szvoren-Bródy & Jász-Quasimodo

2011.08.31. 09:44 Szántó Domingo

Kevesen lehetnek, akik innen tudják meg, hogy Szvoren Edina kapta idén a Bródy Sándor-díjat. A kicsit bátortalan Litera szerint: "A 2010-es Könyvhét egyik legerősebb bemutatkozása volt Szvoren Edina Pertu című első kötete." Egyik? Miért, melyik volt a másik?

*

A Bródy-díj alapítójával - a szerintem túl jótanulós, túlkészült, sokszor következetlen - Veiszer Alinda készített interjút a tudtommal frissen megszüntetett Záróra egy régebbi adásában, itt van. A "túlkészült" a gasztronómiai szaknyelvnek is része: "a felfújt kissé szivacsosra túlkészült", a következetlen pedig pl. arra vonatkozik, hogy amikor épp ebben az interjúban - mellesleg - kiderül, hogy a riportalanyt magázta az édesapja, a kérdező süket fülekkel megy el az érdekes mozzanat mellett. Illetve: P. Szűcs Juliannát példás újságírói kíméletlenséggel faggatja Mozgó Világ-ügyben - a 27. perckörnyékétől -, de már pl. Ritoók Zsigmondot nem szutyongatja - 38:50-től - egy antiszemita lelkészhez fűződő viszonyával kapcsolatban, hanem megelégszik azzal, hogy az illető "igehirdetéseiben soha nem politizált", illetve hogy a lelkész és Ritoók magánemberként "testvéri beszélgetést" folytatott "a nézeteltérésekről", és punktum. (V.A. megjelenése számomra a magyar média rejtélye: számos adás megtekintése után sem sikerült felfedeznem egységes stílusjegyeket az öltözködésében és a hajviseletében, a Ritoók interjúban mindenesetre átlagon felüli volt a styling.)

*

A Bródyval ellentétben az viszont már nagyon is lehet, hogy olvasóim tőlem tudják meg: idén Jász Attila nyerte a Quasimodo-emlékdíjat. Én az Irodalmi Jelenen olvastam, remélem a lap a különösen jól értesült, nem pedig én értettem félre valamit, mert máshol a neten nem látom az információt. Az oldalon olvasható egy sorozat is a költőtől, de nem világos, hogy arra adták-e a díjat, vagy egy darabjára, vagy hogy. Mindenesetre gratulálunk.

6 komment

Címkék: jász attila veiszer alinda szvoren edina alexaner brody

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr163192434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2011.09.01. 10:05:16

Volt másik, legalább három eszembe jut: Tallér Edina, Nagy Ildikó Noémi, Brenzovics Marianna. Ja, meg Szilasi...

Szántó Domingo 2011.09.01. 14:05:45

Jogos, túloztam. De Szilasi nem igazi debütáló, amellett nekem nem is tűnt egyenletesnek a könyv, az elején például az unalom is megkörnyékezett. Nagy Ildikó Noémi stílusára én abszolúte vevő vagyok (bár úgy látom, egyesek szerint neki sem ez az első kötete). Amennyit olvastam tőle, azt az ontológia derűt sugározza, mint Esterházy és sokszor Garaczi, ez utóbbinak egyébként még az egy bekezdésen belüli több vágásos, rövid mondatos, penge technikájára emlékeztet is a stílusa. Brenzovics Marianna (akit csak a 19-es Műútból ismerek) és a két Edina közül szerintem Szvoren keze - hideg tűje - biztosabb.

k.kabai l. · http://kkloor.blog.hu/ 2011.09.02. 23:50:10

@Szántó Domingo: Nézd meg a Kilátás című regényt, érdemes.

Szántó Domingo 2011.09.03. 08:48:44

@k.kabai l.: Kösz, megnézem, de úgy áll a dolog, hogy mostanában könyvet csak olyat olvasok, amire 70% kedvezményt adnak az Alexandrában, Vámos Miklós dupla író-interjúkötetét, Stefan Zweig Fouché-életrajzát, ilyesmit.

Szántó Domingo 2011.09.05. 10:06:29

@k.kabai l.: Kösz, de már meg van beszélve Szabó Ervinnel. Meg a Julian Barnes-kötet is, Ernő.
süti beállítások módosítása