HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Szőcs Géza menni fog?

2011.09.12. 00:44 Szántó Domingo

Másféle hete adtuk hírül, amit az Irodalmi Jelen túl korán fecsegett ki, de most már kész tény: Jász Attila kapta az idei Quasimodo-emlékdíjat. (Az egész Litera kiment a strandra? Feltehetnék egy screen shotot, hogy mik vannak címlapon, de annyira nem fontos.) A naplo-online tudósításában egész biztosan van két hiba, az egyik, hogy Imreh András, vezetéknevének "h" van a végén, nem pedig csak úgy "e" (a másik nem olyan érdekes).

Lackfi János különdíjas verse (az előző linken, lent) rájátszás Illyéstől az "Egy mondat a zsarnokságról"-ra (III. kötet, 450. oldal). Lehet, hogy az is belejátszik a véleményembe, hogy az eredeti verset én részértékei (pl. ügyes tempókezelése) ellenére rossznak tartom, de ezt az időtémát Illyés negyven éve már megírta Lackfi versénél korszerűbben, ráadásul úgy, hogy szerintem abban csírájában már a későbbi vers is benne van. ("A tettes" első két szakaszáról van szó, II. kötet 542. oldal.) Igen, tudom, ez a "korszerűség" nem szigorúan művészi szempont, de szerintem lehet érteni, mire gondolok. Mindenesetre illusztrálom:

Lackfi: "Idő úszik égre a fában, / s a más ritmusú borostyánban", vagy: "Vekker van a kis csecsemőben, mint éhség, ríkatja erősen"
Illyés: "Minden tárgy egy pici óra. Egy málnaszem éppúgy jelzi egy-egy nap elmúlását, akár egy torony. Egy kenyérmorzsában éppúgy benne feszül az éjféltől éjfélig lejáró huszonnégyes egység, akár egy gondosan fölhúzott Omegá-ban. A kavicsban is rugó működik, csak erősebb járatú. Példa rá a márványszobor: évezredekig elketyeg, igaz, olyan halk ütemben, mely már csak szemmel követhető. Így is megállapíthatjuk, mégpedig évezredekre visszamenően percnyi pontossággal, mikor húzták föl egy Ramszesz vagy egy elfeledett Tang-Csin szobájában."

Nem ide tartozik, de a tudósításban van egy mondat, ami nekem kormány-átalakítást vetít előre: "A díjak átadása után a rendezvényt köszöntő Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára bevezetőjében utalt arra, hogy néhány órával korábban még Kötcsén volt Orbán Viktor és két-háromszáz magyar értelmiségi találkozóján. Füredre sietve a kompon kapta a hírt, hogy a miniszterelnök már a Videoton-Honvéd meccset nézi, közben ő is megérkezett költő barátai közé. Minden helyére került."

A díjak miatt a belelkesült amatőrök (327 db költő nincs az országban) meg majd megint anyázhatnak a fórumokban, hogy a befutott bennfentesek kapták őket, pláne főszerkesztő.

Beírtam, kihúztam. Megint beírtam, megint kihúztam. Harmadszor is beírom, de most már benne is fogom hagyni, mert (mint Alkonyi Lászlótól a múlt héten Mádon megtanultam) egy blogger elsősorban az olvasóihoz legyen lojális, ne a szakmához: szóval szerintem egy kicsit béna, hogy a zsűri egy nem jeligés pályázatban díjjal jutalmazza az egyik kiíró szervezet vezetőjének a közeli rokonát. Tegye fel a kezét, aki szerint nem az.

2 komment

Címkék: lackfi jános quasimodo szőcs géza imreh andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr243219750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noshát Ernő 2011.09.12. 09:20:32

Ha már Egy mondat-átirat, akkor annak (hacsak nem paródia) élesnek-kritikusnak kell(ene) lennie, különben minek.
És akkor már tegyünk említést erről is, 1992 januárjából (!): "s ha megpróbálna bárki / a szabadsággal szembeszállni, // az a megtestesült szabadság, / melyért az életüket adták / oly sokan; és most szabadság van, / középszerű, fantáziátlan, // s mint a beton, olyan tömör lesz, / megízleled és megcsömörlesz, / de nem menekszel tőle mégse, / mert nincsen se hossza, se vége..."
Az egész verset lásd itt: www.oocities.org/oraveczbarna/Marton.html

Szántó Domingo 2011.09.12. 10:06:16

@Noshát Ernő: Tényleg milyen jó ez a Márton-vers. (Bár a vége olyan megoldatlan - vagy csak nem értek valamit.) Az Illyésé is jobb lesz tőle.
süti beállítások módosítása