HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Kommentár a South Parkhoz

2011.10.04. 16:19 Noshát Ernő

„A liberálisok nem szoktak fölháborodni azon, ha a popkultúra alkotásainak politikai üzenetei közel állnak ideológiájukhoz. Ellenkező esetben viszont még azt sem ismerik el, hogy a popkultúrának lenne bármiféle kultúrpolitikai üzenete.” Ezzel nyit Megadja Gábor cikke a South Park-ról a Kommentár 2011/3-as számában, és ha a „liberálisok” szót behelyettesítjük az „öntelt idióták” fordulattal, tagadhatatlanul igaza is van.

Aki azonban ezt a helyettesítést nem kívánja automatikusan elvégezni – akár nem is eszmetörténeti vagy politikai elfogultságból, hanem pusztán egészséges szkepszistől vezérelve –, az nyilván eleve gyanakvó szemmel fogja olvasni Megadja okfejtését, miszerint a South Park elsősorban liberalizmuskritika volna: „Sok konzervatív az Egyesült Államokban (...) azért is támadta a rajzfilmsorozatot, mert az vulgáris, trágár, mocskos. Azt állítom, hogy akik ilyen, dogmatikus módon próbálják megérteni, elvétik az alkotás mondanivalóját. A South Park kulturális üzenete, még ha nem is »konzervatív« a szó – megtévesztő – ideologikus értelmében, mindenképpen antiliberális; ha az amerikai és nyugati mainstream liberális kultúrát értjük liberalizmus alatt.”

Szerzőnk hosszasan sorolja a példákat a rajzfilmsorozat különböző epizódjaiból, ami rendben is volna, ha eközben nem feledkezne meg nagyvonalúan azokról a részekről, amelyek nem illeszthetők az okfejtésébe, például amelyek különféle egyházaknál verték ki a biztosítékot, és nem csupán a trágárságuk miatt (itt egy jó példa, spoileres persze). Mert hiszen a South Park kritikája nem egyszerűen a liberalizmusra irányul, hanem mindenféle tabukat állító fundamentalizmusra (a fogalmat most a legtágabb, hétköznapi értelmében értve) – és természetesen ezen belül a „nyugati mainstream liberális kultúrára”.

Nemcsak az a gond ezzel, hogy ha azt állítjuk, hogy a sorozat „célpontja mindenképpen a gőgös, aufklérista, fennhéjázó liberalizmus és annak dogmái”, akkor összekeverjük a fölvilágosodást a jozefinizmussal (pontosabban azonosítjuk vele), hanem az is, hogy az olvasó műértelmezés helyett az ideológiai bunkósbot suhogásával kénytelen beérni. Ráadásul Megadja záró kérdésére – „nem sikeresebb-e egy ilyen darabot gyártani és ezzel ekézni a liberális kultúrát és politikát, semmint civilizációnk elkerülhetetlen halála fölött lamentálni üveges tekintettel?” – ugyancsak aligha lehet bármiféle modernizációs programot gründolni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: south park kommentár megadja gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr883278067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása