HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Mesterek mestere

2011.10.15. 10:41 Szántó Domingo

A Szépművészeti Múzeum honlapján csak a nyitvatartást kerestem - múmiákat akartunk nézni a fiammal -, de aztán ott ragadtam.

Szilágyi János György korunk humán tudományának egyik legtekintélyesebb alakja, az ókortudomány alighanem minden valamire való professzorát és akadémikusát tanította. De szűkebb szakterülete, az úgynevezett figurális etruszko-korinthoszi vázafestészet nemcsak az olyan bárdolatlan világképeken esik kívül, amelyek kielégítő pontossággal leírhatók a pláza-póker-pacuhaság hármasával, de még igényesebb bölcsészkörökben sem igen tudnának róla sokáig intelligensen halandzsázni.

Jellemző, hogy Szilágyi kétkötetes mesterművét (itt az első és második kötetnek legalább a címlapja) csak olaszul adták ki, és még inkább, hogy magyarul tudtommal mindössze egy ismertetés jelent meg róla. (A könyv az etruszk agyagművesség - az etruszk kultúra egyik legjelentősebbként ránk maradt területe - legfontosabb irányzatának nyolcvanéves korszakát dolgozza fel... hát, van ilyen: a teljesség igényével.)

Szóval Szilágyi írta "Az évszak műtárgya" legújabb ismertetését a Szépművészeti Múzeum honlapján. Csodálatos, ahogy egy két-háromezer éves kutúra szakkérdései milyen természetesen felelnek (igen, Szilágyi tollán a kérdések felelni tudnak) akár a ma legégetőbb problémáira is - vagy hát éppen azokra. Ennél rövidebb szövegből ennél többet tanulni szerintem nem lehetséges.

1 komment

Címkék: szilágyi jános györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr393304589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cresspahl 2011.10.19. 19:56:29

"az ókortudomány alighanem minden valamire való professzorát és akadémikusát tanította" - ez igaz, de ezt Szilágyi nem mint professzor és akadémikus tette. Az túlságosan logikus volna, hogy a magyar ókortudomány egyik legnagyobb alakja egyetemi tanárként és az akadémia tagjaként végezze munkáját.
süti beállítások módosítása