HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Magyalország

2011.11.27. 21:44 Szántó Domingo

Az utóbbi időben - sőt csak októberben! - két versben is olvashatunk a fagyalról: Markó Bélánál (Látó) és Győri Lászlónál (Alföld). Nyilvánvaló, hogy mindkét költő Vergilius második eclogájának 18. sorára játszik rá:

"alba ligustra cadunt, vaccinia nigra leguntur"
(a sor jelentése nagyjából: a fagyal hiába fehér, mégis hagyják lepotyogni, míg a fekete kökényt szedik).

Örülök neki, hogy a természeti szépségek iránti vonzalom nem halt ki a költőkből Petőfivel, de azt fájlalom, hogy kortársaink botanikai horizontja ilyen bántóan szűk: egyszerűen nem értem, hogy a fagyal iránti - úgy tűnik, elég divatos - vonzalmuktól elvakítva miért diszkriminálják a sokkal dekoratívabb magyalt. Ez utóbbi adventi növény, vagyis talán majd a lapok decemberi számaiban találkozhatunk azokkal a versekkel, amelyekben szerepel. De addig is egy gondolatkísérlet: elég egy Esterházy-féle behelyettesítés - magyal/magyar -, hogy ilyen örökbecsű igazságokra leljünk (az erdeti szöveg itt):

Képzeljük el, milyen lehet egy több mint 400 tagot számláló családba tartozni. A magyar egy ilyen boldog nagy család részese. Családjának több tagja van, mint ahány nap az évben. Pillantsunk most be ennek a nagy családnak az életébe! 

Mire használják a magyart?

A magyarbokrok családjához több, mint 400 faj tartozik. Ezt a díszcserjét emberemlékezet óta sövényként használják. A középkori Európában takarmánynövényként termesztették a szarvasmarhák számára. A magyar természeténél fogva nagyon szívós, elviseli a mostoha éghajlati viszonyokat is.

 

Kék magyar

Ez a magyarfajta (Ilex meserveae) alkotójáról kapta nevét, a New York-i Mrs. F. Leighton Meserve-ről, aki az Ilex rugosa (szívós, de nem túl vonzó) és az Ilex aquifolium (szép, de nem túl erős) keresztezésével hozta létre a kék magyart az 1960-as évek elején. Az új típus szép és szívós. Az első hibrideket Kék fiúnak és Kék lánynak hívták, mivel a magyar lehet hím- vagy nőivarú.

 

Japán, vagy csipkéslevelű magyar

Ez az egyik legkülönlegesebb magyarfaj. Lassabban nő, de akár 75 évig is elélhet.

 

Amerikai magyar

Ahogyan neve is mutatja, ez a fajta Amerikában őshonos. Az amerikai magyar 4,5-9 méter magasra nő. Az amerikai magyar széles körben elterjedt tájdíszítő növény Európában és Amerikában, és ünnepi díszítésre is használják.

 

Kínai vagy szarvas magyar

A kínai magyar egy nagyon sűrű lombozatú bokorfajta, mely 7,5 méter magasra is megnőhet. Mivel a lombozat szinte áthatolhatatlan, ez a magyarfajta kiválóan alkalmas a privát szféra elkerítésére.

 

Glabra magyar

Ez a fajta a legszívósabb a magyarfélék családjában. Kibírja a szélsőséges hideg időjárást, a nagy hőséget, és jól érzi magát a nedves, mocsaras vidékeken is. Ahogy a növény öregszik, elkezd a föld felé hajolni.

 

Közönséges magyar

A közönséges (vagy angol) magyar Európában őshonos. Egy átlagos közönséges magyar 9 méter magasra nő. Virágai illatosak, bogyói mélyvörösek. Ezek a bogyók mérgezők az ember számára. Még a madarak és a rovarok is megvárják, amíg a bogyók teljesen megérnek, mert ízük rendkívül keserű.

 

Hogyan ültessünk magyarbokrot?

Ha ültetéskor nem vagyunk elég gondosak, a magyarbokor nem lesz képes megfelelni rendeltetésének, és kertünk elcsúnyúlhat.

* Először válasszuk ki jól a bokor leendő helyét, mert nem szereti, ha később átültetik.

* Ezután tegyük a magyart óvatosan a gödörbe.

* A magyarbokor nagyon szereti a napfényt, de jól megél árnyékos helyen is.

* A magyarbokor különlegessége az, hogy kétlaki növény, azaz csak egyféle reproduktív szerve van, vagy hím-, vagy nőivarú. Így, ahhoz, hogy sor kerülhessen a beporzásra, 5-6 méteres körzetben lennie kell hím- és nőivarú példánynak is.

* Mivel a magyar szereti a savas talajt, kezeljük savas műtrágyával.

 

A magyar lassan fejlődő növényfajta, de nagyon vidám külsőt kölcsönöz kertünknek.

Szólj hozzá!

Címkék: alföld látó markó béla győri lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr53416745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása