HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Listalevezetés

2012.02.25. 15:27 Szántó Domingo

Mit mutat a Narancs sikerlistája? Az e heti számban a kortárs irodalom a "Minimum 11-es!" témája, egy korábbi listáról régebben már posztoltam, de egy félhosszú vonatúton megint elböngészgettem a friss számokat.

Két dolog szúr szemet. 1.) Nevetségesen kevés pont is elég ahhoz, hogy egy könyv felkerüljön a listára (ez a rendszer hibája), és 2.) bámulatra méltóan szűk a kritikusok horizontja (ez a kritikusok hibája). Magvető. Kalligram. A tizenegy könyvből hetet ez a két kiadó jegyez - ami három százalék híján kétharmad. Amellett ott van Térey, aki sokáig magvetős szerző volt; a mostani listás könyve a Parnasszus könyvek sorozatában jelent meg, de azóta átigazolt a jellemzően szintén ex-magvetősök által vitt Libri kiadóhoz. (A Libri könyvterjesztő kiadóját tavaly gründolták, Sárközy Bence és Dunajcsik Mátyás ex-magvetősök részvételével.)

A könyvpiacon, úgy tűnik, nem egyedi jelenség az ivartalan szaporodás: ahogy az új kiadó mintegy osztódással, úgy a narancsos lista egyfajta szűznemzéssel jött létre. Zömmel ugyanis azok a könyvek szerepelnek rajta, amelyeket az Írók Boltja szokott fő helyre tenni, hogy aztán a bolt külön is kiemelje őket, mint a "Minimum 11-es" nyerteseit. (Ezzel kapcsolatban hallgasd a bolt munkatársának szavait ezen a videón.  A felvételen mellesleg három író - na, vajon melyik és melyik kiadó szerzői? - méltatja a listát, különben ésszel, főleg Grecsó.)

1. kifogás
Szerintem meglepő, hogy bár a lista huszonhárom kritikus szavazatainak összesítésével jött létre, már az is elég akár a nyolcadik helyre kerüléshez is, ha ketten a második helyre rangsorolnak egy könyvet. Mondom: ketten a huszonháromból.  Poós Zoltán kötetének 20 pontja ugyanis a rendelkezésre álló számokból csak így jöhet ki. (Minden kritikus négy könyvet pontoz, az elsőnek 15, a másodiknak 10, a harmadiknak 6, a negyediknek pedig 3 pontot adhatva. Húsz pont ebből csak 10+10 összegeként jöhet ki.) De sorra veszem az egész listát, visszafelé.
    11. hely, Vörös István, 16 pont. A "keresztelés özönvízzel" 16 pontja azt jelenti, hogy ketten vagy hárman szavaztak rá, 10+6 vagy 10+3+3 pontot adva a könyvnek.
   9-10. hely, Kertész Imre-Szécsi Noémi, 18 pont.  A "Mentés másként" és a "Nyughatatlanok" holtversenye a 9-10. helyen 18-18 kapott ponttal jött ki. Vagyis a könyvek a huszonháromból legfeljebb hat kritikus listáján szerepelhettek, de akkor mindnél csak az utolsó helyen (3+3+3+3+3+3), ha pedig feltételezzük, hogy egy-egy szavazó az első helyre tette őket, akkor rajtuk kívül már csak további egy-egy kritikusnak juthattak eszébe (15+3).
    8., Poós, 20 pont. Lásd feljebb!
    7. hely, Térey János, 23 pont. A "Szétszóratás" új, átdolgozott kiadásának 23 pontja tiszta sor: a huszonháromból hárman szavaztak rá, és két kritikusnál második volt, egynél utolsó. (A képlet: 10+10+3. 15 pontot nem kaphatott senkitől, mert akkor a maradék 8 pontot nem lehetne kirakni a rendelkezésre álló 3 és 6 pontokból, illetve 6 pontot sem adhatott neki senki, mert akkor meg a fennmaradó 17 pont nem jönne ki sehogy a lehetséges 15, 10 és 3 felhasználásával.)
    6. hely, Kemény István, 33 pont. "Az állástalan táncosnő" pontszáma legfeljebb tizenegy (11x3 pont), illetve legalább három (15+15+3) kritikus szavazataiból jöhetett össze. Úgy érzem, ez az első nagyjából akár komolyan is vehető helyezés, a többivel - Papp Sándor Zsigmond, Mosonyi Aliz, Kornis, Krusovszky - nem is matekozom, csak az első helyezett Bodor Ádám számaival.
   1. hely, Bodor Ádám, 122 pont. A kiemelkedően eredményes "Verhovina madarai"-val az eddigiekkel ellentétben éppen az az érdekes, hogy elképzelhető, hogy akár minden kritikus listáján rajta volt. Ehhez az kell, hogy tizenhét szavazótól kapott légyen 3, egytől 6, kettőtől 10 és háromtól 15 pontot: (17x3)+(2x10)+(1x6)+(3x15) = 122.

2. kifogás
A szűk horizont. Ahogy mondtam, a listán szereplő 11 könyvből 5 magvetős, 2 kalligramos, illetve 1 libris, valamint egy másik (Téreyé) de facto libris szerzőé. A paletta nem túl széles. Csak egyet mondok: szomorú, hogy nem fért fel a listára Petrik Iván nagyszerű novelláskötete, a "Ki ölte meg Jean Cassinit?" Nem tudom, olvasták-e (szerintem nem), pedig sokkal jobb, mint pl. Kertész Imréé.

Tanulság?
Nem tudom. Talán máshogy kéne súlyozni a pontszámokat, vagy kéne még egy kör, vagy minden kritikustól kéne kérni egy tízsoros méltatást minden könyvről, hogy komolyabban vegyék a feladatot - mert bemondani négy könyvcímet és négy számot, az szellemi produkciónak nulla. Amikor azt hallom, hogy a kortárs irodalom nem talál megértésre szélesebb körben, a művészettörténész Genthon István szavai jutnak eszembe, aki szerint a szépség templomában talán nem a hívekkel van a baj, hanem a papokkal. Illetve az a kísérlet, amely szerint egy majom által találomra kiválasztott részvények kereskedelmével elért nyereség nagyjából a brókerekből álló kontrollcsoport eredményének felelt meg. (A kritikusokról mint brókerekről egyébként lásd Marno János szavait ugyanabban a Narancs-számban - de ez már tényleg túl messzire vezet.)

Mindenesetre ott tartunk, hogy a lista így is szolgálatot tesz az irodalomnak, pusztán azzal, hogy beszél róla. Amit például Vári György Kertész könyvéről ír a listát elemző cikkében, az nagyon érdekes. Kertész azt mondja, hogy a kommunista elnyomás konzerválta benne a sorstalanság tapasztalatát, így tudta megírni a könyveit, de most sajnálattal gondol vissza arra, hogy nem hagyta el az országot már korábban, amikor megtehette volna. Vári: "Nincs nagyobb hazafiság, mint maradni, hogy megírhasd a Sortalanságot, és innen nézve végképp mindegy, mennyire kevéssé pontos az, amit a naplójegyzetek rögzítenek a magyar politikai állapotokról." (Hazafiság és mindegy viszonyáról ebben a posztban is van szó.)

3 komment

Címkék: grecsó krisztián magyar narancs kertész imre vörös istván krusovszky dénes dunajcsik mátyás bodor ádám kornis mihály vári györgy térey jános papp poós zoltán szécsi noémi mosonyi sárközy bence sándor zsigmond aliz

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr554202965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stupidlovesong 2012.02.27. 08:32:37

pontos leírás, de azért a dolog végső soron nem ahhoz a gyakran emlegetett tényhez vezet vissza, hogy a mai magyarországon nem igazán vannak főállású kritikusok? napközben középiskolásokat tanítanak, fordítanak, ezt-azt csinálnak, legjobb esetben valami más korszakot kutatnak egy egyetemen, aztán mire egy jó kritikát megírnak, tisztességes utánajárással, az szintén nem egy délután, vagyis végül a kritikusok is örülnek, ha a bejáratott kiadók palettáját végigolvassák szabadidejükben.
a másik meg, hogy azért ez egy öngerjesztő folyamat, nem nagyon látni, hogy szerzők valamire való tehetséggel ne a bejáratott kiadóknál akarnának megjelenni. Petrik I. persze kivétel, és az ő távolmaradása valóban műhibagyanús, és biztos vannak még, és persze komplikálják a dolgot a nem magyarországon élők (meg mondjuk a magyar napló körüli könyvek, ami a narancs felől nézve egy idegen bolygó -- de hát esztétikailag is, úgyhogy nem csoda, hogy nem listázzák), de az alapképlet mintha ez lenne, nem tudom, ti most hány elemmel tudnátok kapásból bővíteni a Petrikkel megkezdett sort.
ennek a helyiérték alapú rendszernek persze jól megmutatkozik minden visszássága az olyan hekkeknél, mint Spiegelmann Laura vagy Barna Dávid, akik máshol megjelenve a kutyát sem érdekelték volna, így meg éppen ellenkezőleg, de ez talán már egy másik történet.

Noshát Ernő 2012.02.27. 11:49:29

A helyzet nyilvánvaló, a listára szavazó kritikusok annak a könyvnek adják a pontot, amelyet jónak találnak, vagy amelyről azt feltételezik, hogy ha majd elolvassák, jónak vagy jelentősnek fogják találni. Azt hiszem, a Narancs-listát annak kell kezelni, ami: a mainstream irodalmi termést szemrevételező (és ebben a tekintetben mégiscsak orientáló) pillanatfelvételnek. Egész egyszerű technikai okokból nem lehet a nagy kánonrengetések helye. Egyébként Vári György kiváló kísérőszövege rendszeresen fölhívja a figyelmet a listára nem kerülő érdekes kötetekre. Talán errefelé lehetne keresni a korrekció irányát: ha minden hónapban egy-két-három ember külön fölhívná a figyelmet egy-két-három surranópályás könyvre.

Olykor Leonárd 2012.02.28. 20:15:16

Nekem pont azzal van a bajom, hogy a kritikusok láthatólag bejuttatnak olyan könyveket is, „amely[ek]ről azt feltételezik – ahogy Noshát kolléga fogalmaz –, hogy ha majd elolvassák, jónak vagy jelentősnek fogják találni”. Ez szerintem nem helyénvaló. Feltételezésre ne szavazzunk. Azóta vagyok szkeptikus a lista iránt, amióta megjelent Pynchon nagyregénye, és a következő hónapban listavezető lett – nem hittem el, hogy már el is olvasták annyian, hogy összejöjjön a 125 pont. Hogy nagyon gyakran bejön a papírforma, ennek is köszönhető. Persze, ha nem így tennének, akkor lehet, hogy egy-egy jelentős nagyregény fel sem kerülne a dobogóra: van aki rögtön elolvassa, más csak egy félév múlva adja meg a maga 15 pontját, s így elaprózódnának a szavazatok. Ez sem lenne jó. Egyébként egyetértek stupidlovesonggal, sajnos. (S hogy Bodor regényére minden valamirevaló kritikus rögtön rávetette magát, az is világos. Papírforma és papírforma között is van különbség.)
süti beállítások módosítása