HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Szálka vagy pudva? Illetve egy hangszer

2013.02.23. 12:36 Szántó Domingo

Fáy Miklós is írt a MüPa-beli "Figaró házasságá"-ról. Az operarendezést mint szakmát máshogy ítéli meg, mint Kling József, és Roman Trekel (Kling szerint "szálkás") hangjáról is más a véleménye:"kérdés, hogy Roman Trekel el tudná-e egyáltalán úgy énekelni a kettőst, ahogy kellene, mert a hangjánál sokkal érdekesebb a finom rajzú fejformája, olyan elegáns a koponyája, mint valami földönkívülinek, a hangja viszont elég földhözragadt, pudvás bariton, kevés színnel, kevés erővel, ráadásul az együttesekben mindig lóg is, pihen, dolgozzanak a többiek." Abban mindenesetre egyetértenek, hogy nagyon jó volt az előadás.

Szintén az És-ben: remek Csehy Zoltán első verse, az "Alexandra a Dob utcában". De Csehytől így sem ez a vers a hónap közleménye, hanem "A másképp szerkesztett hangszer" című, "Maszkulinitás és nemi érzékenység Toldalagi Pál verseiben" alcímű cikke a februári Vigiliában. Korábban, a tavaly tavaszi Parnasszusban már érintette Toldalalgi költészetének homoerotikus vonásait, és a témához ezúttal is nagyon finoman, empatikusan, mégis minden széplelkűség nélkül nyúl. Idézetek jönnek:

"Ez az érintetlenség a lebegő gyermeki káprázat szépségét delejezi egy olyan természetes jambusokba simuló nyelvbe, mely klasszicista szabályosság és látszatra könnyed impresszionista csapongás közt lebeg."

"Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a szinte nemtelen periódus válik Toldalalgi számára a mindekkori idillé, mely nem esik a heteroszexuális normativitás imperatívusza alá, melynek csupán paradicsomi  erotikája van, de szexualitása nincs, s jószerével az is csak innen, azaz visszapillantva látszik."

 A "képzelt öregedés pánikhangulatá"-ról: "Ez a tipikusan queer tematika hagyományos keretek közt homogenizáló karakterűnek hathat, de tartalékai épp a folytonos szubjektumvesztés és identitásmetamorfózis ábrázolásában vannak, mely a szépség narcisztikus kultuszával minduntalan szembeszegezi a keresztény etikát."

"»Az agyongyalázott nem nélküliek«", a kétértelműség motívuma a verset a nemi ambivalencia terepén hagyja ugyan, de a szépség ellenállhatatlan felstilizálását is elvégzi."

"Ez a kasztráció Toldalalgi versnyelvében is bekövetkezett. És innen már csak egy út maradt: ahogy az Egy angyal kellene című vers jelzi, szükség van valakire, akinek nincs neme, és aki visszavezérli az eltévelyedetteket az egyetemesen »ártatlan egyszerűségbe«. Már amennyiben ez egyáltalán lehetséges."

Szólj hozzá!

Címkék: Parnasszus És Élet és Irodalom Csehy Zoltán Vigilia Kling József Fáy Miklós Toldalagi Pál

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr215099983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása