HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Fatilla

2011.03.20. 20:15 Szántó Domingo

A fiam mondja a József Attila teret Fatilla térnek, innen a cím, az apropó pedig, hogy kiosztották a tér névadójáról elnevezett díjakat. Nem tudtam, hogy most osztanak, talán azt hittem, hogy majd augusztus huszadikán, nem is tudom, a Literáról tudtam meg az egészet. Nézegetem az interjúkat, G. István László (akinek a verseit ismerem és szeretem) mond egy hülyeséget, illetve megismétli László Noémiét: "A József Attila-díj irodalmi nagykorúságot jelöl: a pályakezdés végét. Ahogy László Noémi fogalmazott tavaly – az irodalmi foci NB1-es részvételének kezdetét." Szécsi Noémi (őt nem ismerem) viszont rokonszenvesen nyit: "Minden díjnak a díjazottak adják meg az értékét. Biztos akad olyan, aki felteszi a kérdést, hogy mit ér ez a díj, ha már Szécsi Noémi is megkaphatja. Az évtizedek díjazottjait elnézve minden egyes József Attila-díjnak más az értéke. Van, aki kitartásáért, van, aki hűségéért, van, aki jelenlétéért, van, aki jó kapcsolataiért kapta, és persze sokan kapták kiemelkedő irodalmi teljesítményükért."

Szerintem jó esetben minden díjra - tehát erre is - igaz, hogy az ember nem dolgozott meg érte külön, de mégse kell érte szégyellnie magát.

Az említetteknek, valamint a friss Balassa Péter-díjas Vári Györgynek (a Literán a G. István László-interjú alá kell görgetni) ezúton gratulálunk.

2 komment · 1 trackback

Címkék: litera vári györgy szécsi noémi g. istván lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr102756913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila - SZAPPANOSVÍZ 2011.03.21. 19:41:17

VIGYÉL ÁT, RÉVÉSZEMIm, – a hűs udvar téglakockavörösén előbb meglapul,majd óvatosan, ágra-bograoszolva előrenyomula szappanosvíz, de megtorpans kis kék fején hol ott, hol itt,szinte meglátni láthatatlan,reszkető, apró csápjait,amint az akadá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Till S. Seemann · http://seemann.blog.hu 2011.03.22. 13:47:46

Érdekes lenne egy nagy összefoglalót írni arról, hogy melyik nagyobb díjat kik kapták meg. Nah meg hogy kik ítélik oda, mert azt hiszem az is legalább annyira számít.

A Kispál és a Borz menedzserével beszélgettünk egyszer Lovasi Kossuth díjáról. Ő keményen érezte mögötte a politikai indittatást, bár azt nem vitatta, hogy ezt a szcénát is ideje volt már díjazni.

Szántó Domingo 2011.03.26. 23:20:56

@Till S. Seemann: Hogy kik ítélik oda? A díjat - talán nem is csak elvileg - a nemzet adja, azért az áldozatért, amit a művészek az ő oltárára helyeztek. Jó, a mindenkori kormány kezével adja, de azért nem kell hőbörögni. (Ezt nem rád értem, Till.) Szerintem a feltételezett vagy esetleges politikai érdemeken túl általában művészileg is megérdemlik, akik megkapják, valami politika inkább talán abban van, hogy ki nem kapja meg. (Pl. a most végre díjazott, sokáig mellőzött Szörényi. Mármint László.) De lehet, hogy ebben a nem odaadásban is van egy szimpla bénázás-faktor, lásd Sándor Pál esetét. A Kispálék szerintem épp jókor kapták meg.
süti beállítások módosítása