HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Ki születhet Kányádon?

2011.09.07. 22:36 Szántó Domingo

Ki születhet Kányádon? Milyen doktor volt Weöres Sándor? Mi volt a pontos címe Nemes Nagy Ágnesék folyóiratának? Aki nem tudja, az ne Vámos Miklós könyvéből készüljön műveltségi vetélkedőre!

Vámos "Kedves kollégák" című kétkötetes interjúkötete laza olvasmány, de sajnos írásnak is laza. Akkor olvasom, amikor máshoz fáradt vagyok. De annyira mégsem vagyok fáradt, hogy bizonyos hibák szemet ne szúrjanak. A harmadikig nem szóltam. De:

* Újhold, és nem Új Hold. És nem hiszem - bár nincsenek előttem a lapszámok -, hogy a folyóiratnak Domokos Mátyás főbb szerzője lett volna, ahogy a riportalany Földényi F. László állítja. (Az Újhold-Évkönyvnek igen.)
* Weöres nem jogász doktor volt, hanem bölcsész. Doktori értekezése ott van az "Egybegyűjtött írások"-nak talán minden kiadásában: "A vers születése". Saját magából írta.
* Különös, hogy a Kányádival folytatott beszélgetés egyik mondatát úgy közlik, hogy se Vámos, se a szerkesztő nem érti. Idézem:

"Nagygalambfalván születtél, ahelyett hogy Kányádon.
Nem születhettem Kányádon, Kányádon csak nagygalambfalvi születhet, aki onnan vándorolt be."

Ennek így semmi értelme. Pedig a megfejtéshez minden adva van az addigi szövegben. Egyrészt ugyebár a két falu egymás közelében van (a Google Maps szerint 17,7 km a távolságuk). Másrészt Kányádinak Kányádon értelemszerűen nem nevezhetnek el senkit, míg Nagygalambfalván (ahol a költő született), igen - és vice versa. A fenti mondat tehát hangról hangra úgy szólhatott, ahogy le van írva, még sincs értelme, mert hiányzik egy nagybetű: "Nem születhettem Kányádon, Kányádon csak Nagygalambfalvi [családnevű ember] születhet, aki [illetve akinek az őse] onnan vándorolt be."

Az ilyen szarvas nemcsak Vámos hibája, hanem a kötet névtelen szerkesztőjéé is. De Vámost máskor sem szerkesztik rendesen: az ÉS 2006. május 19-ei számában például van egy felsorolása: " Maradván csak azoknál, akik már nem élnek, ha akkora terjedelemmel bírnék, amennyit Móricz szánt a jelenre, mély lélegzetet vennék, s hadarnám a neveket - amennyiben gondolkodni kezdek, sosem lesz kész a lista. Próza: Déry Tibor, Füst Milán, Kardos G. György, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Németh László, Ottlik Géza, Örkény István, Sarkadi Imre. Vers: Illyés Gyula, Kormos István, Ladányi Mihály, Nagy László, Orbán Ottó, Petri György, Pilinszky János, Sütő András, Vas István, Weöres Sándor, Zelk Zoltán. Dráma: Füst, Karinthy Ferenc, Németh, Örkény, Sarkadi, Sütő." Ezzel csak az a baj, hogy a listán kétszer is szereplő Sütő András akkor még - és még további néhány hónapig - élt.

Szólj hozzá!

Címkék: élet és irodalom kányádi sándor vámos miklós sütő andrás és

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr923210195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása