HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Holmis netnaplók

2012.02.03. 22:40 Szántó Domingo

Ezen a héten a Holmi szerkesztői írták a Litera netnaplóját.

A hétfő Réz Pálé volt és (talán mert Réz jegyzete elég rövid) Várady Szabolcsé. A bejegyzés külön értéke a két kép Bartókékról. Máshonnan tudható, de mindig érdekesnek találom, hogy Bartóknak milyen metsző volt a pillantása, és már-már kellemetlenül intelligens a szája. Pásztory Ditta szép (szépen is öregedett), Kühner Ilse - akiről most derült ki, hogy nem Comensoli Mária - sokkal kevésbé, de van az arcában valami egyszerre michelangelói és raffaellói. (A cikkben Commensoli szerepel, két m-mel de a Google sokkal több találatot ad az egy m-esre, és a lemezborítókon -például itt és itt - is eggyel van.) A szerkesztőket ábrázoló harmadik és a negyedik kép is érdekes, különös, hogy mind a kettőn csak Domokos Mátyás és Závada Pál cipője látszik. A fekete-fehéren  Závadán egyébként szandál  van (1994-ben még zoknival - szerintem csak idő kérdése, hogy valamelyik divattervező egy harsány színnel vagy mintával visszahozza ezt a kombót), míg a már nem fiatal Domokoson fickós Adidas edzőcipő. Várady Szabolcs jegyzetének végén szórakoztató a háttéradalék a társasjátékkal kapcsolatos teklimekliről (érdemes kattintani).

Závada Pál keddi bejegyzése Bartos Tibort idézi fel. Tavaly júliusban olvastam a lapban a "memoárregény" részletét (a 820. oldaltól): Závada most említi, hogy az írásban a figurák saját nevükön szerepelnek. Én magam például egy olyan szereplőt találtam ismerősnek, aki évtizedekkel a megírt történtek után majdnem húszévig volt önkormányzati képviselő Újpesten. Ez csak azért érdekes, mert a megjelent részletből nem derül ki, hogy a történtek után milyen szerepet játszott "szereplője" történetében az író, vagyis hogy van-e köze ahhoz, hogy a szereplő később épp Bartos szülővárosában (akkor már Bp. IV. kerületében) telepedett le.

Szerda: Radnóti Sándor. Nagyon informatív, például az indulásról, Kenedi és Eörsi kezdeti szerepéről (az utóbbié nekem újdonság volt), illetve Domokos Mátyás visszavonulásáról, Fodor Géza stílusáról, Réz Pál esszenciális főszerkesztőségének mibenlétéről, a közlés vagy elutasítás szempontjairól és a végleges szerkesztőségi döntések kimunkálásáról.

Csütörtök: Várady Szabolcs. Hát, nagyon jó, szerintem a szerző szépirodalmi munkásságának része. Mindjárt az elején a dilettáns-amatőr-epigon profán hármasságnak Brehm-i pontosságú definiálása. ("A dilettáns költő akar lenni, de nincsenek eszközei hozzá, az amatőrnek vannak eszközei, de nem akar költő lenni. ... Ezzel a típussal csak [itt talán hiányzik ez: az a] baj, hogy nem tudni, létezik-e még. Hiszen per definitionem nem küldöz verseket a szerkesztőségbe. ... Küldöz viszont elfajzott, becsvágyó ikertestvére, az epigon, aki remekül megtanult egy valamikor eleven, de már kiürült, elvirágzott stílust és verstechnikát." (Azt én sem értem, hogy Rakovszky Zsuzsa szerintem tízből tízpontos "Napéjegyenlőség"-e mellett hogy lehetett olyan többnyire süket fülekkel elmennie az irodalmi életnek, vagy minek.)

                                                          *

A Nyugattal való összehasonlításról: a Nyugat forradalmi lapként indult, ha jól látom, elsősorban Ady miatt került be az irodalomtörténetbe. De hogy ott nem csak egy röpke fejezet maradt, az nagyrészt annak is köszönhető, hogy - sokáig persze főleg az első nemzedékre alapozva - Osvát majd Babits akkor is jó lapnak tartotta meg, amikor már nem volt forradalmian újszerű. A Holmi nem forradalmian indult, de jó lap: biztos egy csomó Nyugat-szám van, aminél egy csomó Holmi-szám jobb.

Szólj hozzá!

Címkék: holmi rakovszky zsuzsa závada pál radnóti sándor várady szabolcs réz pál

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr964060738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása