HTML

Folyóméter - folyóiratfigyelgető

Mit írnak az irodalmi és kulturális folyóiratok

Friss topikok

  • exterminador: Thomas Mann-nal kapcsolatban ne lehetne nívósan fanyalogni? Nana. (2021.11.09. 21:45) Sajtó, hibák, Weöres, madzag
  • bárki314: Kedves Seemann! Hozzáférhető még ez az elemzés valahol? (2019.03.16. 09:25) Ki a tettes?
  • vargarockzsolt: Ezt is meg kéne őrizni. (2015.03.12. 22:22) Kert, kimarkol, zenedoboz, ponty
  • vargarockzsolt: Szántó Dominika és a pénzügyi irodalom Paolo Coelhója. A Rakovszky vers most itt: www.pim.hu/objec... (2015.03.12. 22:11) Interjúk
  • vargarockzsolt: "Nemes Z. Márió szerintem kritikusnak, értekezőnek sokkal jobb, mint költőnek." Akkor most innentő... (2015.03.12. 21:53) Szép és kevésbé szép írások

Linkblog

Kritikakritika

2011.09.25. 21:16 Noshát Ernő

 

A Bárka 2011/4-es számában (ez az augusztusi, ha jól számolom, hiszen a lap kéthavonta jelenik meg) Szegő János recenzeálja négy fiatal kritikus kötetét. Az Írószövetség tavaly indult kritikai sorozatáról van szó, ez az első négy kötet, sorrendben Dobás Kata, Koncz Tamás, Darvasi Ferenc és Kolozsi Orsolya könyvei.

Szegő elegánsan, precízen és kellemes öniróniával tekint végig rajtuk, miközben fölteszi a kérdést (a kritikaírás, de általában véve az irodalmi kultúra jelenlegi alapkérdését), hogy kinek is ír az ember: „amikor a kritikus tollat ragad (bár ez a fordulat ma már effektíve metafora lett), akkor el kell képzelnie, hogy kihez fog beszélni. Kire számít? A doktoris barátokra? A kollégákra? Talán a nagybátyjára, aki jogtanácsos? Vagy az unokanővérére, aki kardiológus? Vagy egykori kiváló magyar tanárára, aki miatt irodalmár lett, de aki már nem érti ezt a sok elméleti miazmát? Vagy mindegyikükre? És akkor hol a minimum, és hol a maximum?”

Ezek tényleg jó kérdések.

Ezt a kritikuskritikát – igen erős szerkesztői gesztus! – a szóban forgó négy szerző egy-egy szövege követi. Csudák csudája, a legutóbbi lapszám ugyan még nincs fönn a neten, de a Bárka Online-on az összes említett írás elolvasható: Dobás Kata Kovács András Ferencről, Kolozsi Orsolya Egressy Zoltánról (ez nem igazán kritikai írás, inkább tartalomelemzés), Koncz Tamás Grendel Lajosról, Darvasi Ferenc Géczi Jánosról közöl recenziót. Nem zongoráznám végig őket, tessék elolvasni, tehetséges emberek munkái.

Dicsérő kritikák ezek, itt-ott egy-egy apró kérdőjel mégis marad utánuk, határozott vagy finomabb jelzések a művek belső egyenetlenségeivel kapcsolatban. És ha hiányoltam valamit ezekből az írásokból, az a kérlelhetetlenség, ha kell, az udvariatlanság, de legalábbis a hiányérzet megpendítésén túl a kifogások szigorúbb-határozottabb kibontása. Ez nem könnyű dolog, persze, és nyilván nem is mindenkinek fekszik a karcos hang, de most nem a hangnemről beszélek, hanem a műbírálat mélyebb értelemben vett szigoráról (akár egy dicsérő kritika keretein belül is). Ez legfőképpen a kritikus szigora önmagához. Hogy a belső kotta alapján, amit egy könyvet elolvasva megrajzolt a fejében, minden dallamot végigjátsszon.

És erre manapság nagy szükség volna. Főképp azért, hogy ne csak a megbírált szerző, hanem az a bizonyos jogtanácsos nagybácsi és kardiológus unokanővér is tudja, hogy mihez tartsa magát.

 

2 komment

Címkék: bárka kovács andrás ferenc egressy zoltán darvasi ferenc grendel lajos szegő jános dobás kata koncz tamás kolozsi orsolya géczi jános

A bejegyzés trackback címe:

https://folyometer.blog.hu/api/trackback/id/tr483256194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nygá 2011.09.25. 23:20:25

most én vagyok gyatra helyesíró, vagy a magyartanár (ha irodalmat és nyelvtant tanító egyénről van szó), nem kéne egybeírni? a magyar tanár egy magyar állampolgársággal bíró pedagógus. megérne egy bejegyzést, bár ez inkább valami álljunk meg egy szóra blogra kéne (biztos van ilyesmi is), szóval nekem borsódzik a hátam ettől a különírós trendtől (és itt most vezető értelmiségiekről van szó), hogy lassan már az igekötőt is külön kell írniuk, az "össze tett szavakról" már nem is beszélve. "ideg bajt" kapok tőle. bocs, topic on.

Noshát Ernő 2011.09.26. 10:13:54

@nygá: Igen, pontosan így van, a "magyar tanár" mást jelent, mint a "magyartanár". (Ez azok közé az akadémiai szabályok közé tartozik, amelyeket még én is tudok követni, bár a helyesírási szabályzat a maga hajtűkanyarjaival megérne akár egy külön blogot is.)
Mindamellett Szegő szövege: helyes írás.
süti beállítások módosítása